Patronii stației GPL de la Crevedia au fost duși cu o dubă a Poliției, după ce au fost reţinuţi marţi seara pentru 24 de ore.
Avocatul celor doi, prezent la intrarea în sediul Parchetului, a fost mai rezervat în declarații, după ce marți seara spunea că procurorii nu îi livrează informații din dosar, vorbind de „un scenariu pregătit de dinainte”. Mai mult, el a spus că i-a sfătuit pe clienți să nu dea declarații la Parchet.
Avocatul celor doi patroni a declarat, la ieșirea din sediul Parchetului, că afacerea celor doi era una care are un anumit grad de risc.
„Probabil că fiecare dintre noi, în ce facem, purtăm și un risc. Da, există ceva atașat fiecărei meserii. Într-o astfel de afacere, cu materii atât de periculoase, este inclusiv riscul unei scântei, care poate duce la o catastrofă. Deci, întreaga această afacere a fost concepută așa încât să nu își asume nici măcar riscul unei scântei. Pentru că dacă ai gândit contrar, înseamnă că prevestești un dezastru.
În materie de răspundere, la acest moment, am găsit că este cuviincios și normal, în primul rând, să le asigurăm oamenilor care sunt în suferință revenirea în confortul lor normal, al familiilor. Și atunci, pe mai departe, compensații se doresc a fi acordate tuturor.
Toată concentrarea și alocarea de resurse din partea noastră a fost să înlăturăm din suferințele oamenilor. La modul concret, nu doar pe vorbe.
Nu poți să gândește o astfel de afacere decât luând în calcul tot și securizându-te pe cât se poate în raport cu orice risc. Așa a fost gândită afacerea. Nu a fost nici măcar o scânteie luată în calcul. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat, nu ştim. Se poate întâmpla la oricare dintre staţii. Acesta este totuşi un serviciu de interes public, toţi avem nevoie să alimentăm”, a spus avocatul.
Marius Iacob, procuror din dosar și fost adjunct al lui Kovesi la DNA, devenit cunoscut pentru instrumentarea dosarului Elodia, a făcut o gafă marți, încălcând prevederile Codului de Procedură Penală referitoare la dreptul la apărare. El le-a transmis patronilor stației GPL că sunt suspecți, iar ei au aflat din presă că sunt inculpați.
„În cursul zilei de azi, în dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 în urma unor explozii ce s-au produs în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală criminalistică a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea a doi inculpaţi, administratori ai unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul Penal”, a transmis marţi seara Parchetul General.
Și firma Flagas SRL a fost pusă sub scuzare de procurori pentru comiterea infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
„În perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în realizarea obiectului de activitate şi în interesul său, ca urmare a politicii promovate de către factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpaţi menţionaţi anterior, societatea comercială a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL (Ordinul MAI cu nr. 166 din 27 iulie 2010 şi Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea ‘Normativului de proiectare, execuţie şi exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule’, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Şoseaua Bucureşti – Târgovişte, în comuna Crevedia, judeţul Dâmboviţa. Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, în jurul orei 18,40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declanşator, ce a condus la decesul a 5 persoane până la acest moment şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora, consecinţe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deşi trebuiau şi puteau să le prevadă”, susţine Parchetul.
Stația GPL din Crevedia funcționa fără autorizație de securitate la incendiu din iulie 2020.