Ioan Stoica, patronul Caritas, nu îşi mai plătit utilităţile de câţiva ani, motiv pentru care proprietarul locuinţei a cerut evacuarea. Ajuns la 76 de ani, Stoica s-a retras după falimentul Caritas de la Cluj la Braşov.
Cel care a înfiinţat Caritas a fost dat afară din locuinţă cu ajutorul Poliţiei, în plină iarnă. Ioan Stoica a doarmit multă vreme sub cerul liber, în Braşov, până când să-şi găsească sfârşitul, în urmă cu doi ani.
Citeşte şi Ministrul Sănătăţii ameninţă cu închiderea şcolilor nedeschise încă
Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat in Romania între aprilie 1992 şi august 1994, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată, înfiinţată cu un capital de numai 100.000 de lei, echivalentul a 500 de dolari la acea vreme.
De profesie contabil, Ioan Stoica, patronul Caritas, a atras milioane de deponenţi din toată ţara, care au investit sume uriaşe de aproape un miliard de dolari în schema de tip piramidal. La doar două luni de la înfiinţare, Caritas se mută la Cluj-Napoca.
Valoarea depozitelor era una mică (2.000-10.000 de lei), însă ulterior valoarea depozitului iniţial minim a urcat la 20.000 de lei, în timp ce valoarea maximă era de 160.000 de lei. De asemenea, la început, doar clujenilor li s-a permis să participe la această schemă, iar din vara lui 1993, toţi cetăţenii români au putut participa la Caritas.
Considerată prima şi cea mai mare ţeapă naţională, bula Caritas s-a spart odată cu intrarea în faliment a SRL-ului, la 14 august 1994. La acel moment, datoriile Caritas se ridicau la 450 de milioane de dolari, conform Adevărul.
Ioan Stoica, patronul Caritas,a fost condamnat în 1995 de Tribunalul Cluj la şapte ani de închisoare pentru fraudă, însă a făcut apel, pedeapsa fiind redusă la numai doi ani.
Ulterior, Ioan Stoica s-a adresa Curţii Supreme de Justiţie, iar sentinţa i-a fost micşorată la un an şi jumătate de închisoare. Patronul Caritas a fost eliberat la 14 iunie 1996.
Citeşte şi: Klaus Iohannis se vaccinează anti-Covid astăzi, în fața tuturor românilor