Patronul firmei care trebuia să incinereze oile de pe nava scufundată Queen Hind, reţinut de procurori. Este vorba despre Gelu Cazacioc. Acesta a fost depistat furând curent la Smârdan, Tulcea..
Situaţia a fost confirmată de ENEL, însă Cazacioc, în loc să se pună în legalitate, a cerut companiei să nu îi întrerupă furnizarea curentului electric. O astfel de cerere a fost înregistrată la compania păgubită, ENEL, încă din octombrie 2019. În sprijinul lui Cazacioc a intervenit şi comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, care a depus o cerere în sprijinu afaceristului. Doi ani mai târziu, adică în 2021, aceeaşi firmă a fost prinsă ca fiind în continuare branşată ilegal, potrivit focuspress.ro.
Conform calculelor, paguba ENEL s-ar ridica la suma de 100 de mii de euro. Patronul incineratorului şi comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu Tulcea au fost reţinuţi.
Ancheta legată de oile îngropate la Smârdan continuă şi ea.
Reamintim că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a pus în aplicare, miercuri 20 ianuarie a.c., două mandate de percheziţii domiciliare, în două locaţii situate pe raza localităţii Măcin, judeţ Tulcea. În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.
În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.
Cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).
O navă încărcată cu 14.600 de oi s-a răsturnat în portul Midia. Astfel, militarii au fost solicitați să intervină duminică, 24 noiembrie 2019, în jurul orei 11:51, în Portul Midia Năvodari din județul Constanța. La cheul de nord, nava Queen Hind, aflată sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi, s-a răsturnat pe o parte. La bord se aflau 22 de marinari sirieni. Un marinar a căzut îna pele reci ale mării, însă, din fericire, a fost salvat de autoritățile portuare.