Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, audiat 4 ore la Parchetul General: Nu avem voie să facem declaraţii

Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, a stat marţi peste patru ore la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost audiat în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale. La plecare a spus că nu are să facă declaraţii.
Iulian Tudor
10 mai 2016, 12:13
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, audiat 4 ore la Parchetul General: Nu avem voie să facem declaraţii

UPDATE Dan Condrea, a fost audiat timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Dan Condrea a părăsit sediul Parchetului General după ora 19.00. La plecarea de la parchet, Condrea a spus: „Nu avem voie să facem declaraţii”, scrie News.ro.

 

La intrare în sediul Parchetului, Dan Condrea nu a dorit să facă nicio declarație.

Parchetul General a precizat luni că a efectuat o „analiză” împreună cu polițiști și experți ai Institutului Național de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanților din spitale, fiind stabilite și ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz.

„În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea ‘Dezinfectanții utilizați în spitale’, în cursul zilei de astăzi (n.r. luni, 09.05), la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc o analiză privind activitățile ce urmează să fie realizate în perioada imediat următoare, la care au participat, alături de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, lucrători de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și experți ai Institutului Național de Expertiză Criminalistică. Astfel, pe baza înscrisurilor ce au fost ridicate la perchezițiile derulate la data de 07.05.2016, precum și având în vedere probele necesare a fi supuse expertizării, s-au stabilit tipurile de expertize ce urmează a fi efectuate, cu respectarea dispozițiilor procesual penale în această materie”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Oricine deţine informaţii despre dezinfectanţii din spitale, le poate trimite corpului de control al premierului

Parchetul nu precizează care sunt acele tipuri de expertiză la care face referire în comunicat.

Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de firma Hexi Pharma.

Deocamdată, începerea urmăririi penale a fost începută doar pentru faptă, respectiv infracțiunile de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse.

Sâmbăta trecută, anchetatorii au efectuat percheziții la sediul și punctele de lucru ale Hexi Pharma, precum și la 25 de unități sanitare de pe raza a 21 de județe și municipiul București, de unde au fost ridicate probe și documente.

Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, ar fi intrat în atenţia procurorilor în 2012, după un denunţ făcut la Direcţia Naţională Anticorupţie legat de patru licitaţii trucate, din 2011, privind achiziţia de dezinfectanţi la spitalele Elias, „Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, dintre care trei erau câştigate de firma lui Dan Condrea, au scris jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor.

Ulterior, DNA a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care, în 2014, a deschis urmărirea penală, dar apoi a clasat dosarul fără cercetări şi fără să îl audieze pe Condrea. În denunţul de la DNA, un document de 40 de pagini, reclamantul arăta, în ianuarie 2012, că patru licitaţii au fost aranjate, la Spitalul Elias, Spitalul „Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. După o lună şi câteva zile, pe 16 februarie 2012, acesta a primit un răspuns de la DNA în care era anunţat că plângerea lui a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, „pentru a fi soluţionată conform competenţei”.

După doi ani şi jumătate, pe 29 septembrie 2014, a primit ordonanţa prin care procurorul Adrian Petrescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, dispunea clasarea cauzei privind comiterea a patru infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât faptele nu sunt prevăzute în legea penală. În aceeaşi ordonanţă, procurorul Adrian Petrescu arăta că este de acord cu „organul de cercetare penală”, comisar şef de poliţie Traian Cincu, care a propus „clasarea cauzei”.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestui scandal, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi-a anunţat, luni, demisia.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Vacanța unei românce s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit după ce a ajuns să se cazeze la un hotel din Turcia: “Am început să plâng. Tremuram”
Capital.ro
Taxa pe care șoferii români sunt obligați să o plătească. Au timp sub 48 de ore să achite cash sau card
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
SUA și România au bătut palma. Ce prevede acordul secret
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei care au bani Euro ca numerar. Se înlocuiesc bancnotele. Decizia Băncii Centrale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Focul Morților, tradiția veche care încă arde în Săptămâna Mare. De ce aprind românii focuri
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți