O ceașcă de cafea pe zi vine la pachet cu mai multe beneficii, printre care se numără stimularea energiei și a concentrării, combaterea somnolenței, calmarea afecțiunilor respiratorii, susținerea funcției imunitare, reducerea complicațiilor cauzae de boli hepatice sau sprijinirea sănătății creierului. Uneori, nici nu ne dăm seama cât de multe plusuri are această băutură și o alegem să o consumăm pentru aroma intensă. Însă, anumite categorii de persoane trebuie să evite consumul de cafea, pentru că altfel, ar putea ajunge să aibă probleme serioase de sănătate.
Persoanele cu tuburări de anxietate
Cofeina reprezintă un stimulent puternic al sistemului nervos central. Cu toate că poate combate somnolența, această băutură poate și să crească anxietatea în rândul anumitor persoane. Cofeina poate crește neliniștea, nervozitatea și atacurile de panică. Persoanele predispuse la aceste tulburări trebuie să evite consumul cafelei.
Persoanele cu probleme cardiace
Cei care suferă de hipertensiune, aritmii sau alte probleme cardiace trebuie să evite consumul cu orice preț. Conform Asociației Americane a Inimii, consumul crescut de cofeină poate accentua episoadele cardiace.
Persoanele cu probleme gastrointestinale
Băutura poate crește producția de acid gastric și poate duce la complicații precum gastrita, ulcerul peptic sau refluixul gastroesofagian. Oamenii predispuși la astfel de problme pot avea parte de simptome neplăcute după ce beau cafea.
Femeile însărcinate
În perioada sarcinii, femeile trebuie să evite cofeina, pentru că obiceiurile mamei afectează în mod direct dezvoltarea fătului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul crescut de cofeină în timpul sarcinii este asociat cu o creștere lentă a fătului, greutate redusă la naștere sau naștere prematură.