Copiii, născuţi în satul Zăiceşti, au vârste de 11 luni, 1 an, 4 și 7 ani şi riscă să-şi petreacă copilăria crescuţi de nişte părinţi străini dacă proprii lor părinţi nu se vindecă de alcoolism. Cei mici au fost luaţi de asistenţii sociali după ce au fost descoperiţi stând în frig, desculţi şi dezbrăcaţi, în condiţii cumplite într-o casă care urma să se prăbuşească peste ei.
Neglijența și abuzurile de care au avut parte în primii ani de viață au fost descoperite de Asociația Grup Civic, prin Daniel Câșlariu care a ajuns la ei tangențial, contactat fiind de mai multe persoane pentru a le acorda un ajutor cât de mic. Când au fost găsiţi, copiii erau parțial îmbrăcați, desculți, deși suntem în plin ianuarie și lăsați nesupravegheați. Copilul de 11 luni se afla după o ușă, pe jos, fără haine de la mijloc în jos. Acesta se afla într-o stare de letargie cauzată de administrarea deficientă a unui medicament și fiind înfometat, starea sa de sănătate fiind una precară. Sora lui, o fetiță de 4 ani s-a speriat și a început să plângă cu sughițuri la vederea străinilor.
Situația acestor copii a fost comunicată reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani care au efectuat o primă vizită în data de 21 ianuarie 2020, la domiciliul familiei din Zăicești. În timpul vizitei, tatăl a recunoscut că băuse de dimineață, mama fusese în oraș cu una dintre copile, care nu fusese la școală. Nici una dintre fetele mici, la grădiniță.
„Copilul prezenta o igienă corporală și vestimantație murdare, în imobilul de locuit hainele și lenjeria de pat erau murdare, nespălate de mult timp. Tatăl copiilor, pe fondul consumului de băuturi alcoolice a ridicat tonalitatea vocii relatând în mod agresiv faptul că nu este de acord ca mama împreună cu cei 4 copii să beneficieze de servicii de găzduire într-un centru al statului”, a declarat Dan Șlincu, director DGASPC Botoșani.
Mama și copiii au fost preluați de reprezentanții Direcției Copilului și transferați la Centrul Micul Prinț din municipiu în vederea clarificării situației medico-sociale a minorilor, în special a bebelușului diagnosticat cu anemie carențată. Femeia împreună cu toți cei patru copii va sta până la 6 luni în acest centru unde va fi consiliată și pregătită să-i crească în condiții normale. În cazul în care va fi incapabilă de acest lucru, copiii vor rămâne în grija statului.