Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR au făcut, miercuri, 11 percheziţii în judeţul Hunedoara, la persoane bănuite de braconaj arheologic, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale societăţilor comerciale deţinute de acestea.
Percheziţiile au avut loc deoarece existau indicii că, în perioada 2013–2015, mai multe persoane din judeţul Hunedoara ar fi desfăşurat activităţi de braconaj arheologic în Munţii Orăştie, zona Sarmizegetusa Regia.
Persoanele suspectate ar fi utilizat detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fără o autorizare prealabilă.
Potrivit Poliţiei, în activitatea ilicită, aceştia ar fi beneficiat de sprijinul unui poliţist,
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 4 dinari imperiali, 4 monede dacice şi un detector de metale neînregistrat.
Monedele identificate au o valoare patrimonială deosebită, fiind bunuri culturale naţionale istorice, fapt confirmat de Muzeul Naţional de Istorie.
Cincisprezece persoane au fost audiate, iar faţă de cinci a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Surse din anchetă declarau, miercuri, pentru Mediafax, că şeful de post din Orăştioara de Sus este vizat de percheziţii. Aceleaşi surse au declarat că percheziţiile au avut loc la domicliul poliţistului, dar şi la o pensiune din zonă despre care localnicii din Orăştioara de Sus spun că i-ar aparţine.
În data de 15 septembrie 2016, Agenţia Naţională de Integritate a emis un comunicat prin care anunţa că agentul principal Florin Marc, şeful postului de Poliţie din Orăştioara de Sus este cercetat pentru o diferenţă nejustificată de 278.145,36 lei între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei publice.
În acest sens, ANI a sesizat comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia.
În paralel, IPJ Hunedoara a demarat o verificare disciplinară împotriva acestui şef de poliţie.