Patru dintre inculpaţii din dosarul de evaziune fiscală, cercetaţi într-o altă cauză a DNA Ploieşti

Patru dintre inculpaţii din dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, respectiv Moubarak Mahmoud Sleiman, Abdul Mounim Al Zaid, Rami Ghaziri, Zayed Hussein, sunt cercetaţi penal pentru fapte similare şi de către procurorii anticorupţie din Ploieşti.
Filip Stan
30 oct. 2013, 14:55
Patru dintre inculpaţii din dosarul de evaziune fiscală, cercetaţi într-o altă cauză a DNA Ploieşti

Toţi cei patru inculpaţi vor fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Prahova, fiind acuzaţi de fapte săvârşite în perioada mai 2010 – august 2012 – iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani în modalitatea transferului de bunuri cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi al deducerii ilegale a TVA, se arată într-un comunicat al DNA.

În acest context, în calitate de administrator şi director general al SC Avicola Crevedia SA şi SC Avicola Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, Ghaziri Rami a evidenţiat în actele contabile ale celor două firme operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru.

CITEŞTE ŞI: Procurorul Angela Niculae, reţinută în dosarul fraudei de 50 milioane euro, a fost suspendată din magistratură

Procurorii susţin că, în realitate, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societăţile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori iniţiali ai produselor), membre ale holdingului Agroli (Avicola Crevedia, Synergy Invest, Avicola Tărtăşeşti şi Agroli Grup).

În acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de aproximativ 90 milioane lei (din care peste 75 milioane lei în cazul Avicola Crevedia şi peste 14 milioane lei în cazul Avicola Tărtăşeşti) reprezentând TVA dedus ilegal.

De asemenea, inculpatul a solicitat şi obţinut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma de peste 80 milioane cu titlu de rambursare şi/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăţi.

„În aceeaşi perioadă de timp, el a transferat (plasat) fondurile provenite din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în conturile din Liban deschise pe numele unor cetăţeni de origine libaneză, membri ai familiei sau societăţi comerciale pe care le controlează în ţara respectivă, după care sumele de bani au fost redirecţionate către conturi din România, fiind destinate acordării unor împrumuturi/investiţii firmelor româneşti deţinute de acesta. Ulterior, o parte din aceste fonduri s-au reîntors în Liban având o aparenţă de legalitate conferită de interpunerea unor operaţiuni justificate din punct de vedere economic şi comercial cum ar fi „rambursări împrumuturi”, plăţi aferente unor operaţiuni de comerţ exterior, etc.”, arată DNA.

Sursa citată precizează că Moubarak Mahmoud Sleiman, Abdul Mounim Al Zaid, Rami Ghaziri au fost, miercuri, arestaţi preventiv pentru 29 de zile în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, iar faţă de Zayed Hussein judecătorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra activelor SC Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti, asupra conturilor bancare şi părţilor sociale deţinute de inculpatul Ghaziri Rami la SC Agroli Group, valoarea bunurilor sechestrate acoperind în totalitate prejudiciul cauzat.

DNA subliniază că, la solicitarea procurorilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile faţă de 16 inculpaţi în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, iar faţă de alţi 12 inculpaţi a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

„Pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, în cauză, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor deţinute în conturile bancare de 40 societăţi comerciale implicate în circuitul evazionist şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate în cauză. De asemenea, la percheziţiile domiciliare efectuate în cele 160 locaţii au fost ridicate bunuri, bani şi bijuterii ce vor fi indisponibilizate în vederea recuperării prejudiciului, valoarea totală a bunurilor fiind în curs de evaluare”, se mai spune în document.

VEZI ŞI: Niculae Bădălău, implicat într-un dosar de evaziune: Am înlesnit o audienţă la ANAF pentru o firmă

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Iohannis a înmânat drapelul României echipei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'