Cei trei foşti directori generali sunt Lori Boian, Ilie Lăudat şi Nicolae Dijmărescu, Boian fiind, de anul trecut, director general adjunct al Romarm.
Purtătorul de cuvânt de la Parchetul Tribunalului Gorj, procurorul Cristina Ciobanu, a declarat, luni,că începerea urmăririi penale faţă de cei trei foşti directori generali s-a făcut prin extinderea cercetărilor în dosarul de furt de armament de la UM Sadu, deschis în primăvară.
„Cei trei sunt acuzaţi de instigare la delapidare. De asemenea, în sarcina lor se reţine comiterea unei infracţiuni prevăzută de o lege specială, infracţiune pentru care este cercetat şi un magazioner de la unitatea la care este angajat. Faţă de acesta s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de delapidare”, a menţionat Ciobanu.
Conform sursei citate, cei trei foşti directori generali de la UM Sadu şi directorul de producţie pus, de asemenea, sub acuzare în acest dosar l-au obligat pe magazionerul acuzat de delapidare să scoată cantităţi mari de materiale din „rezerva de mobilizare” pentru a le introduce în procesul de producţie.
„Ca stare de fapt, se reţine că persoanele cu funcţii de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare, aflate în prezent în administrarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, prin scoaterea unor materiale şi introducerea în procesul de fabricaţie pentru producerea de muniţie, fără să fie întocmite documente legale care să ateste folosirea acestora şi influenţa pe care urmau să o aibă în preţul de cost al produselor finite”, a declarat Cristina Ciobanu.
Cei trei foşti directori generali de la UM Sadu, precum şi magazionerul au venit, luni, la Parchetul Tribunalului Gorj pentru a le fi adusă la cunoştinţă începerea urmăririi penale.
Cei trei foşti directori generali au spus, la ieşirea din sediul Parchetului, că, din punctul lor de vedere, nu s-a produs nicio ilegalitate şi că nu au motive de îngrijorare. Ei au precizat că marţi vor veni din nou la Parchet pentru audieri, tot atunci fiind aşteptat şi directorul de producţie care a lipsit la audierile de luni.
Lori Boian este judecat, în prezent, într-un dosar în care este acuzat de moartea a două angajate ale UM Sadu, în urma unei explozii produse în februarie 2011. De asemenea, Nicolae Dijmărescu este judecat, de Tribunalul Gorj, în dosarul de furt de armament de la UM Sadu, în care, în luna mai, au fost trimişi în judecată şi zece angajaţi ai unităţii.
Procurorul care a instrumentat dosarul de trafic de armament furat de la UM Sadu şi vândut pe piaţa neagră a descoperit lipsa a sute de tone de materie primă din „rezerva de mobilizare”, surse judiciare declarând că prejudiciul estimat în acest caz depăşeşte 700.000 de lei, la valoarea de inventar din 2005.
Materialele din „rezerva de mobilizare” a unităţii constă în pulbere şi oţeluri speciale, folosite în procesul de producere a muniţiei, utilizarea acestora neputându-se face decât în baza unor aprobări speciale şi existând reguli stricte de gestionare.
În 25 martie, Poliţia Română, cu sprijinul SRI, a organizat un flagrant în localitatea Bumbeşti Jiu, localitate în care îşi desfăşoară activitatea Uzina Mecanică Sadu. Astfel, un ofiţer sub acoperire a cumpărat câteva sute de cartuşe furate, vânzătorul fiind un angajat al uzinei mecanice.
După realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea reţelei, anchetatorii s-au prezentat cu mandat de percheziţie la Uzina Mecanică Sadu, muncitorii aflaţi atunci la muncă fiind trimişi acasă.
Anchetatorii au făcut un proces de inventariere a activelor uzinei, surse judiciare precizând atunci că muncitorii aveau acces la milioane de cartuşe produse aici anual şi a căror evidenţă nu era ţinută cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.