Cei patru medici sunt Constantin Nanu (27 acte materiale), Florică Guţu (20 acte materiale), Grigore Berea (13 acte materiale), din spital, şi Gheorghe Borş (5 acte materiale) de la cabinetul Policlinicii, potrivit pronunţării publicată pe portalul instanţelor.
Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 48 ore de la pronunţare, urmând ca eventualul recurs să fie judecat de Curtea de Apel Bacău.
Ghenadie Bucătaru (7 acte materiale), care este al cincilea medic ortoped din dosarul investigat de Direcţia Generală Anticorupţie, a fost plasat de procuror sub control judiciar pentru 60 de zile.
Cei 5 ortopezi au fost reţinuţi, marţi, de Direcţia Generală Anticorupţie, în urma unor percheziţii la cele două unităţi sanitare, dar şi la locuinţele acestora.
Medicii din spital sunt suspectaţi că ar fi condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani, iar cel din Policlinică de faptul că primea mită pentru eliberarea unor certificate medicale necesare pensionării pe caz de boală sau pentru concedii medicale.
În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate înscrisuri relevante pentru cauză, precum şi importante sume de bani.
Florică Guţu, unul dintre medicii reţinuţi, marţi, de DGA a fost condamnat, în 2015, la o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi i s-a interzis să exercite profesia timp de un an. După expirarea perioadei de suspendare, medicul s-a reangajat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, tot la secţia de Ortopedie.
În acest moment, în secţia de Ortopedie a spitalului au rămas doar 2 medici, fapt pentru care ministrul Sănătăţii a declarat, miercuri, la Piatra-Neamţ, că toate cazurile ulterioare vor fi redirecţionate către alte spitale.