Patru milioane de seniori din Germania riscă să aibă pensii mai mici.
Reforma sistemului de pensii este subiect de dispută politică în Germania, unde Partidul Social-Democrat (SPD) și Uniunea Creștin-Democrată/Creștin-Socială (CDU/CSU) văd complet diferit soluțiile pe acest subiect.
Motivul principal al disputei este legat de menținerea pensiilor la nivelul de 48 la sută din salariul mediu – obiectiv susținut ferm de SPD și respins de Uniune, care refuză să-l adopte legislativ pe termen lung.
Dacă CDU/CSU va avea câștig de cauză, milioane de seniori s-ar putea trezi cu pensii mai mici, iar riscul sărăciei la bătrânețe ar crește alarmant, notează stiridiaspora.
Sistemul de pensii german funcționează în prezent pe un model bazat pe contribuțiile angajaților activi, însă schimbările demografice pun o presiune tot mai mare asupra sustenabilității acestuia.
Contextul? Numărul pensionarilor se mărește, în timp ce forța de muncă activă, adică sursa de alimentare a fondul de pensii, scade constant. Acestea fiind datele problemei, SPD insistă că nivelul actual al pensiei trebuie garantat și menținut la 48 la sută din salariul mediu, cu scopul de a proteja veniturile seniorilor.
Uniunea, partidul cancelarului Merz, propune o abordare diferită, argumentând că sistemul de pensii trebuie reformat pentru a rămâne viabil pe termen lung. CDU/CSU susține că economia trebuie să fie motorul stabilității financiare a sistemului de pensii, printr-o rată mai mare de ocupare a forței de muncă și creșterea salariilor. Astfel, Uniunea propune creșterea numărului de ani de cotizare necesari pentru obținerea unei pensii complete, de la 45 la 47 de ani.
Propunerea CDU/CSU nu este văzută cu ochi bună de către experți și organizațiile sociale, care avertizează că astfel vor fi afectate grav persoanele cu venituri mici și muncitorii care nu pot rămâne activi pe piața muncii până la o vârstă avansată.
În 2021, pentru a proteja pensionarii de o scădere a veniturilor, guvernul a adoptat o reglementare care a blocat nivelul pensiilor la 48 la sută. Această garanție urmează să expire în iulie 2025, iar viitorul acestei măsuri este incert. Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a anunțat deja o creștere a pensiilor cu 3,74 la sută pentru anul în curs, însă nu sunt garanții privind prelungirea perioadei de aplicare a nivelului de 48 la sută din salariul mediu pentru pensii.
Uniunea respinge ideea de a menține acest prag minim garantat, pe motiv că sistemul trebuie să fie flexibil și să reflecte realitățile economice. O astfel de abordare ar presupune revenirea la factorul de sustenabilitate, care ajustează nivelul pensiilor în funcție de raportul dintre pensionari și angajați activi. Într-un context în care populația activă se reduce, aplicarea acestui factor ar însemna, inevitabil, scăderea pensiilor pentru milioane de germani.
Potrivit unui raport Caritas, în prezent, 13,6 la sută dintre persoanele de peste 65 de ani din Germania sunt expuse riscului de sărăcie. Dacă factorul de sustenabilitate va fi reintrodus, acest procent ar putea crește semnificativ în următorii ani, afectând în special seniorii cu venituri mici și persoanele care au avut cariere fragmentate.
Organizația de tineret a CDU, Junge Union, consideră necesară o redistribuire echitabilă a costurilor între generații, astfel încât tinerii să nu fie obligați să plătească contribuții tot mai mari pentru a susține sistemul de pensii. Cu toate acestea, lipsa unei garanții privind nivelul pensiilor ar putea însemna că mulți pensionari vor fi nevoiți să-și ajusteze drastic standardul de viață, în sens de austeritate.
Pentru moment, vârsta de pensionare de 63 de ani rămâne neschimbată, însă presiunea economică și controversele privind reforma sistemului mențin posibilitatea creșterii vârstei de pensionare și reducerea treptată a beneficiilor.
Negocierile dintre SPD și Uniune vor fi decisive pentru viitorul pensionarilor din Germania. În timp ce social-democrații încearcă să asigure un sistem de pensii mai stabil și mai echitabil, CDU/CSU mizează pe reforme economice ce ar putea reduce povara fiscală asupra generațiilor viitoare, însă asta cu riscul de a duce mulți pensionari într-o situație materială delicată.