UPDATE: Numărul total al persoanelor decedate, în această perioadă, din cauza gripei a ajuns la cinci, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.
Ultima persoană care a murit din această cauză este un bărbat în vârstă de 70 ani, din judeţul Mureş, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal.
Celelalte patru persoane decedate din cauza gripei proveneau din judeţele Mureş, Galaţi, Arad. Potrivit CNSCBT, primul deces s-a înregistrat chiar în prima zi a anului, la un bărbat de 53 de ani din Galaţi, nevaccinat. Pacientul suferea şi de alte afecţiuni, iar medicii au stabilit că a avut virus gripal tip A, subtip H3. avand conditii medicale preexistente si nevaccinat antigripal.
În 3 ianuarie s-a înregistrat un alt deces, la un bărbat în vârstă de 47 de ani din judeţul Mureş. Acesta a avut virus gripal de tip A, fără condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal.
Alte două decese s-au înregistrat în 7 ianuarie, la o femeie de 51 de ani din Galaţi şi la un bărbat de 33 de ani din Arad.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunţat că patru oameni au murit, în acest sezon, din cauza virusului gripal. Victimele sunt din Arad, Târgu Mureş şi Galaţi.
„Avem patru decese cauzate de virusul gripal: două în Galaţi, unul în Arad şi unul în Târgu Mureş. Nu putem vorbi despre o epidemie la gripă în acest moment. Dar pot să spun că anul acesta vaccinarea antigripală pe grupe de risc a început la 15 septembrie. Am promis că livrăm atunci primele vaccinuri şi am făcut-o. Am suplimentat numărul de doze la 1.300.000 de doze de la 1.000.000 şi acum mai avem în stoc 170.000 de doze”, a declarat, marți seară, Sorina Pintea, la Antena 3.
În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.
Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.
Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.
Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Cum să vă păstrați sănătatea dumneavoastră și a altora în această iarnă:
• Vaccinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă
Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire.
Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de
virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri
gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau
alte infecții.
Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este
necesar să luați și următoarele măsuri preventive:
• Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
• Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
• Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit.
Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii
pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta
atingând batiste și șervețele utilizate.
• Dacă nu aveți un șervețel disponibil:
Stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
• Stați acasă când sunteți bolnav.
Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.