Mircea Barbu, primar al Comunei Popeşti, judeţul Argeş se află în stare de incompatibilitate din 17 mai 2010, întrucât, simultan cu funcţia de primar, deţine şi calitatea de comerciant persoană fizică. De asemenea, persoana evaluată a deţinut simultan aceste funcţii şi în perioada 20 decembrie 2005 – 29 mai 2009.
Cel de-al doilea ales local aflat în stare de incompatibilitate este Emil Răgman, primar al Comunei Prigoria, judeţul Gorj. ANI precizează că el s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 10 septembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţiile de primar şi administrator al unei societăţi comerciale, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
Primarul Comunei Ploscuţeni, judeţul Vrancea, Ştefan Solomon, se află în stare de incompatibilitate din 1 septembrie 2013, întrucât, simultan cu funcţa de primar, este şi membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Ploscuţeni, judeţul Vrancea, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
ANI mai precizează că primarul comunei Finta, judeţul Dâmboviţa, Florentin Oprea, se află în incompatibilitate din 19 iunie 2012, întrucât, simultan cu funcţia de primar, deţine şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale.
Un alt ales local găsit incompatibil este viceprimarul comunei Dragu, judeţul Sălaj. Astfel, Ioana Aurora Boca s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 3 octombrie 2012 – 30 octombrie 2013, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi calitatea de membru al Consiliului de Administraţie la Şcoala Gimnazială nr. 1 Dragu.
Viceprimarul comunei Giurgeni-Ialomiţa, Postole Bănică, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 – 22 februarie 2012, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.
Viceprimarul oraşului Vişeu de Sus şi fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Oraşului Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, Adrian Nicolae Filip, a fost, şi el, în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia el a deţinut calitatea de asociat (19 mai 2010 – 20 iulie 2011), iar soţia sa a deţinut atât calitatea de asociat (5 martie 2009 – 20 iulie 2011), cât şi funcţia de administrator (5 martie 2009 – 10 octombrie 2011), a încheiat cu Primăria Oraşului Vişeu de Sus contracte de executare lucrări, în valoare totală de 288.292,03 lei, încălcând, astfel, prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003.
Mocanu Antoneta, viceprimar al comunei Tortoman-Constanţa, se află în stare de incompatibilitate din 15 septembrie 2011, întrucât, simultan cu funcţia de viceprimar, deţine şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local Tortoman în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale „Ion Ghica” Tortoman.
ANI a găsit incompatibil şi un consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Hoghiz-Braşov, Constantin Dorin Cazac, care, în perioada exercitării mandatului de consilier local, a fost asociat şi administrator la o societate comercială care a încheiat cu Primăria Comunei Hoghiz un contract de prestări servicii, în valoare de 89.886,6 lei.
De asemenea, un consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Ezeriş, judeţul Caraş-Severin, Florin Ion Cezar Grecu, s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada exercitării celui de-al doilea mandat de consilier local, a încheiat, la 11 iunie 2013, prin intermediul Florin Ion Cezar – Persoană Fizică Autorizată, în calitate de prestator, un contract de prestări servicii cu Primăria Comunei Ezeriş, în calitate de achizitor.
Gheorghe Socaciu, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Densuş, judeţul Hunedoara, se află în incompatibilitate din 19 iunie 2008, întrucât, simultan cu funcţia de consilier local, deţine şi funcţia de bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunei Densuş, judeţul Hunedoara, potrivit ANI.
ANI precizează că persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază. Potrivit ANI, aleşii locali menţionaţi au încălcat mai multe prevederi ale Legii nr. 161/2003, respectiv art. 87, alin. (1), lit. d), g), potrivit căruia „funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu: funcţia de […] administrator, membru al consiliului de administraţie […] la societăţile comerciale […] precum şi la instituţiile publice; calitatea de comerciant persoană fizică”, art. 88, alin. (1), lit. c), potrivit căruia „Funcţia de consilier local este incompatibilă cu: […] calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local […]” şi art. 90, alin. (1), potrivit căruia „Consilierii locali […]care au funcţia de […] administrator, […] precum şi calitatea de […] asociat la societăţile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, […] cu autorităţile administraţiei publice locale din care face parte[…]”.
Conform legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.