Patru proiecte româneşti, într-o competiţie europeană de reducere a emisiilor de CO2

Patru proiecte româneşti participă la competiţia europeană de reducere a emisiilor de dioxid de carbon "Lumea pe care o vrei". Acestea se referă la utilizarea biomasei pentru încălzirea locuințelor, construcțiile sustenabile, agricultura ecologică, reciclarea și transportul ecologic.
Cristina Dinu
04 iul. 2013, 08:41
Patru proiecte româneşti, într-o competiţie europeană de reducere a emisiilor de CO2

Concursul „Lumea pe care o vrei” a invitat cele mai creative minți din întreaga Uniune Europeană să își testeze inovațiile în materie de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Vor fi recompensate cele mai practice, rentabile și eficiente soluții climatice care vor putea fi aplicate și în alte țări europene, transmite Fundaţia Terra Mileniul III.

România este prezentă în competiție cu 4 proiecte privind utilizarea biomasei pentru încălzirea locuințelor, construcțiile sustenabile, agricultura ecologică, reciclarea și transportul ecologic.

Pentru sectorul energetic, soluția de reducere a emisiilor de CO2 este propusă prin intermediul proiectului „Utilizarea sustenabilă a biomasei în scopuri energetice”, implementat de Fundația TERRA Mileniul III în comuna Vlad Țepes din judetul Călărași. Proiectul se adresează comunităților rurale care pot folosi deșeurile agricole pentru producerea de brichete, cu care își pot încălzi locuințele, dezvoltând totodată un model de afacere locală. Proiectul poate fi votat aici.

 „A fost extrem de încurajator să vedem că există atâtea proiecte inovatoare – de la soluții de transport cu emisii reduse de CO2 și instrumente digitale pentru a facilita o viață sustenabilă până la companii, școli și locuințe care își produc propria energie din surse regenerabile. Acum că procesul de votare este pe cale să înceapă, care considerați dumneavoastră că sunt cele mai bune soluții pentru a crea lumea pe care o vrem? Aștept cu nerăbdare să premiez cele mai bune proiecte în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de la Copenhaga, de anul acesta”, a declarat comisarul UE pentru politici climatice, Connie Hedegaard.

Începând din 19 iunie, publicul are ocazia să decidă care zece proiecte europene se vor califica pentru următoarea etapă, prin intermediul votului online. Acestea vor fi apoi evaluate de un juriu prezidat de comisarul Connie Hedegaard, care va selecta cele trei proiecte finaliste ce vor fi laureate în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Sustainia de la Copenhaga din toamna aceasta.

Unul dintre proiectele finaliste va fi recompensat cu marele premiu: pachetul european de media. Câștigătorul va avea ocazia de a produce un material video profesionist pe baza proiectului prezentat și va primi un sprijin media substanțial pentru a-și promova proiectul câştigător în întreaga Europă.

Dat fiind că această campanie acordă o atenţie specială unor ţări precum Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia și Portugalia, în toate aceste cinci țări va fi selectat câte un câștigător național. Proiectele câștigătoare vor fi incluse într-o campanie națională de afișe ce va avea loc în fiecare dintre capitale în toamna anului 2013.

Votul publicului poate fi înregistrat pe site-ul www.world-you-like.europa.eu între 19 iunie și 19 august. Anunțarea celor trei proiecte finaliste și a câștigătorului final se va face în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Sustainia – „Lumea pe care o vrei” de la Copenhaga din 7 noiembrie 2013.

Concursul face parte din campania paneuropeană a Comisiei Europene de sensibilizare publică „Lumea pe care o vrei. Cu clima care îți place”, menită să promoveze soluții practice, inovatoare și rentabile pentru combaterea schimbărilor climatice.

De la lansarea acesteia în octombrie 2012, campania a atras peste 30.000 de adepţi în reţelele de socializare și peste 160 de organizații partenere în întreaga Uniune Europeană, beneficiind de sprijinul mai multor nume de marcă de pe scena internațională, printre care Secretarul General al ONU Ban Ki-moon și actorii premiaţi Colin Firth și Sergio Peris-Mencheta.

Partenerul campaniei, Sustainia, reprezintă o inițiativă internațională de promovare a sustenabilității – avându-l ca președinte onorific pe Arnold Schwarzenegger – care își propune să identifice și să mărească numărul soluțiilor imediat realizabile.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație