In sute de studii s-a demonstrat ca practicarea gratitudinii creste emotiile pozitive, reduce riscul de depresie, intensifica satisfactia in relatia de cuplu si creste rezistenta in fata evenimentelor stresante ale vietii si multe altele.
Problema este ca gratitudinea nu vine in mod natural. Negativitatea din vietile oamenilor – dezamagirea, resentimentele si fricile – uneori primesc mai multa atentie decat lucrurile pozitive. Insa Robert Emmons un specialist in studiul gratitudinii sustine ca adoptarea obiceiului de a multumi mereu ne ajuta atat sa recunoastem lucrurile minunate care exista in vietile noastre dar si sa realizam ca multe dintre aceste lucru buni sunt „daruri” pe care am fost norocosi sa le primim. Prin gratitudine, incepem sa ne schimbam tonul emotional din viata noastra, creandu-se la mult spatiu pentru bucuria si conectarea cu ceilalti.
Din fericire, cercetatorii au indentificat un numar de practici pentru cultivarea gratitudinii. Acestea pot fi grupate in patru mari categorii.
Numara multumirile
In unele zile poti avea impresia ca totul merge prost. Insa, adesea, chiar si in cele mai rele zile se pot intampla lucruri bune – doar ca sunt mai greu de observat in acele momente.
Aici intra in scena practica celor trei lucruri bune. Ce inseamna asta? Ca la sfarsitul zilei sa petreci cinci 10 minute si sa scrii in detaliu despre trei lucruri care au mers bine in acea zi si, totodata, sa descrii motivul pentru care tu crezi ca ele s-au intamplat. Un studiu din 2005, condus de catre Martin Seligman, fondator al Centrului de Psihlogie Pozitiva de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit ca aceste exercitiu repetat zilnic timp de o saptamana a crescut nivelul fericirii, iar efectul a durat timp de sase luni.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.