Această razie, care s-a desfăşurat simultan, în zori, în Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg şi Surinam, viza aproximativ 90 de suspecţi de asociere de răufăctori, trafic internaţional de stuperfiante, asociere mafiotă sau spălare de bani, au precizat reprezentanţi judiciari.
Sute de poliţişti au luat parte la operaţiune, sub egida Eurojust – unitatea de cooperare judiciară a UE. Ea a permis confiscarea a patru tone de cocaină, 120 de kilograme de ecstasy şi a sumei de două milioane de euro în numerar în ascunzători situate în unele cazuri în restaurante italiene sau magazine de îngheţată.
În total, 41 de persoane au fost arestate în Italia, 21 în Germania, 14 în Belgia, cinci în Olanda şi două la Luxemburg, iar operaţiuni erau în cintinuare în curs, potrivit Eurojust.
După arestarea, marţi, la Palermo, a lui Settimo Mineo – considerat drept noul cap al mafiei sicieliene Cosa Nostra şi succesorul desemnat de naşul Toto Riina – aceasta este o nouă lovitură aplicată crimei organizate.
„Astăzi am transmis un mesaj clar alianţelor criminale din Europa: ele nu sunt singurele care pot să acţioneze peste frontiere”, a declarat Filippo Spiezia, adjunctul directorului Eurojust, într-o conferinţă de presă la Haga, unde se află sediul organizaţiei.
Această operaţiunea, cu rezultate „fără precedent şi extraordinare”, a ţintit „membri periculoşi ai ‘Ndrangheta, prodund implicaţi în traficul de droguri şi spălare de bani”, a precizat el.
‘Ndrangheta – al cărei nume provine din cuvântul în greaca antică „curaj” – are reputaţia că a depăşit, în general, mafiile siciliană şi napolitană, cu ajutorul traficului de cocaină din America Latină.
Având la bază o structură foarte familială, este implantată mai ales în Calabria, în vârful cizmei italiene, însă a devenit influentă în nordul peninsulei şi în alte regiuni ale lumii.
Potrivit unor experţi, ea este singura mafie prezentă pe toate continentele – în Europa de Vest, în America de Nord, Centrală şi de Sud, în Africa şi se află de-acum în Europa de Est şi în Asia.
Razia – intitulată „Operaţiunea Pollina” viza să aplice o lovitură dură ramificaţiilor sale, mai ales către America Latină.
În Germania, ea s-a concentrat asupra unor restaurante, birouri şi apartamente, în principal în Renania de Nord-Westfalia (nord-vest) şi în Bavaria (sud). Potrivit procurorilor germani, ea viza 47 de persoane şi 65 de locuri.
Procurorii olandezi au precizat că ancheta a început cu descoperirea unor operaţiuni de splare de bani în două restaurante din sudul Olandei, care au relevat legături cu Germania şi Calabria.
„UN PRIM PAS”
În Olanda, ancheta a condus totodată la magazine de îngeţată. Potrivit procurorului Fred Westerbeke, anchetatorii „”suspectează că organizaţia mafiotă spală bani prin aceste localuri care servesc ca acoperire”.
În paralel, o reţea care se sprijină adesea pe legături de familie s-a dezvoltat în Europa, pentru a „recepţiona” droguri care provin din America Latină – prin porturile Rotterdam în Olanda şi Antwerpen în Belgia – şi a le distribui în Europa.
În Belgia, operaţiunea s-a concentrat în zona oraşului Limburg, în regiunea flamandă, unde locuieşte o importantă comunitate italiană, venită să muncească în mine de cărbune, după al Doilea Război Mondial.
Potrivit procurorului italian antimafia Federico Cafiero De Raho, aceste operaţiuni vor afecta traficul de droguri al ‘Ndrangheta pe întreaga planetă, până în Columbia, Ecuador şi Brazilia.
Însă el a avertizat totodată că este vorba „doar despre un prim pas”, dând asigurări că arestările nu reprezintă „nimic pentru ‘Ndrangheta”.
„Mii de persoane ar trebui arestate şi confiscate miliarde”, a subliniat el.
Agenţia europeană de cooperare între poliţii criminalistice – Europol – a catalogat operaţiunea drept o „lovitură decisivă contra uneia dintre cele mai puternice reţele criminale italiene din lume”.
Preşedintele italian al Parlamentului European (PE) Antonio Tajani a transmis „felicitările” sale diverselor forţe de poliţie implicate, oferind asigurpri cu privire la angajamentul Europei „în lupta împotriva grupărilor criminale ale ‘Ndrangheta”.