Patru vieţi, salvate prin transplant de celule stem de la donatori din alte ţări

Primele patru vieţi au fost salvate prin transplant de celule stem de la donator neînrudiţi, trei fiind români care au primit celule din Cehia, Germania şi Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia care a primit celule stem din România, prin Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem.
Filip Stan
06 iun. 2013, 16:56
Patru vieţi, salvate prin transplant de celule stem de la donatori din alte ţări

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, lansarea oficială în România a campaniei de comunicare pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice „Donează o şansă la viaţă”, organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), în colaborare cu toate unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare şi testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH, scrie Mediafax.

Prin intermediul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, un număr de patru vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi, a anunţat medicul Aurora Dragomirişteanu, directorul RNDVCSH.

Până acum, în Registru au fost înscrise peste 1.000 de persoane.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin Hotărâre de Guvern în 2009, misiunea acestuia fiind aceea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi.

Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi, în acelaşi timp, cu pacienţii care au nevoie de un transplant.

Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaţionale existente în domeniu, şi face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice şi furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în ţară, cât şi în străinătate.

În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice şi nu au fost identificaţi donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el, însă îşi poate desfăşura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie.

În aceste condiţii, a subliniat dr. Dragomirişteanu, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată, reprezentând un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață.

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, poate fi contactat Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau direct unul dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Beneficiarii Registrului sunt copiii şi adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. Aceştia au şansa, cu ajutorul Registrului, de
a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii, atât în ţară cât şi în străinătate. În plus, a arătat directorul RNDVCSH, pacienţii nu vor mai fi obligaţi să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, aşa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din ţară.

„Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu registre similare din întreaga lume, au standarde şi proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienţi care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare”, a mai spus dr. Dragomirişteanu.

Instituţia RNDVCSH se bucură de recunoaşere la nivelul comunităţi internaţonale în domeniu şi lucrează la standarde internaţionale stabilite de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a îndemnat populaţia să doneze voluntar, pentru că numai aşa pot fi salvate mai multe vieţi. „Cu acest registru, scurtăm perioada de aşteptare, mai ales că sunt afecţiuni în care pacienţii luptă cu timpul. Sunt boli greu controlabile, iar aşteptarea lor nu ar trebui să depăşească două luni de zile”, a declarat Pană, care a ţinut să-i felicite pe toţi cei care s-au implicat în organizarea instituţiei.

Citeşte şi Cât costă recoltarea de celule stem şi stocarea lor în România

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni