Pătrunjelul este foarte sănătos, însă poate fi extrem de periculos pentru sănătatea nostră. Pe lângă gustul delicios pe care îl are, această plantă folosită atât de des la prepararea mâncărurilor poate deveni otrăvitoare, însă în anumite condiții.
Deși are o mulțime de beneficii uimitoare asupra organismului, planta devine foarte periculoasă.
Citiți și: Pătrunjelul, OBLIGATORIU în alimentaţie indiferent de anotimp: Beneficii-surpriză pentru sănătate
Anul acesta, clasamentul a fost câștigat de pătrunjel, care este planta otrăvitoare a anului 2023. Oleandrul s-a clasat pe locul al doilea, iar macul de porumb a fost pe locul trei, conform hamburg.de
Motivul este conținutul bogat de apiol, un fitoestrogen foarte puternic, o substanță narcotică ce poate afecta sistemul nervos.
Specialiștii atrag atenția că este foarte important de știut este că această parte întunecată a pătrunjelului este dezvăluită abia în al doilea an după înflorire. Pătrunjelul este o plantă bienală. În primul an se formează baza de frunze pe care le mâncăm şi sunt inofensive. Florile se dezvoltă în al doilea an. Când acestea s-au ofilit, se formează semințele. În semințe este ulei de pătrunjel, care conține apiol. Puțini oameni știu că apiolul se formează în ulei, un compus chimic aromat care este otrăvitor.
Imediat după înflorire, semințele și frunzele de pătrunjel conțin o anumită cantitate de apiol. Prin urmare, pătrunjelul nu trebuie consumat deloc în timpul sau după înflorire. Apiolul poate provoca o serie de reacții alergice asupra organismului. Consumat în doze mari, această substanță nocivă poate provoca leziuni ale rinichilor și ficatului. Apiolul prezintă, de asemenea, efecte psihoactive.
Prin urmare, Serviciul Federal Rus a decis să includă pătrunjelul pe lista plantelor care conțin substanțe otrăvitoare și intoxicante, justificând-o prin faptul că din semințele sale pot fi produse medicamente.
De asemenea, pătrunjelul devine periculos pentru organism atunci când se consumă în exces. În niciun caz nu se ţine în frigider mai mult de câteva ore, întrucât oxidează și își pierde proprietățile, potrivit csid.ro.
Mai mult decât atât, specialiștii în nutriție atrag atenția că pătrunjelul trebuie consumat cu moderație de femeile însărcinate, din cauza conținutului ridicat de uleiuri care pot creste ritmul cardiac al fătului.
Citiți și: Ceaiul de pătrunjel, ideal pentru slăbit. Băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile