‘În ceea ce privește colaborarea dintre forțele armate, cred că 2017 este anul cel mai intens dintr-o perioadă foarte lungă. Avem exerciții terestre, vizite de nave, precum HMS Daring, HMS Duncan, cele patru avioane Typhoon’, a declarat pentru Agerpres, la Constanța, ambasadorul Marii Britanii.
Exercițiile militare comune dovedesc, potrivit sursei citate, relațiile bune de colaborare dintre România și Marea Britanie.
‘Mesajul este că România și Marea Britanie sunt prietene, că forțele armate lucrează împreună. Vrem să construim interoperabilitatea, vrem să construim un NATO care este gata să apere întreaga regiune. Cred că prezența acestor nave la Constanța, a celor patru avioane Typhoon, a soldaților britanici pe teritoriul României nu sunt doar declarații, ci semne semnificative în acest sens’, a mai spus ambasadorul Paul Brummell.
Referindu-se la intențiile României de a-și moderniza forțele armate, ambasadorul Marii Britanii în România și-a exprimat deschiderea în domeniul colaborării. ‘Avem o industrie de apărare cu o foarte mare expertiză și suntem gata să colaborăm, dar deciziile sunt ale României în această privință’, a afirmat Brummell.
Ambasadorul Marii Britanii în România a participat, miercuri, la Constanța, la un eveniment de prezentare a HMS Daring, una dintre cele mai moderne distrugătoare tip 45 din lume. Nava, considerată lider al clasei de distrugătoare, are o lungime de 151 de metri, a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice în anul 2009, poate atinge viteza maximă de 30 de noduri și este echipată cu trei sisteme de rachetă navă-aer, două lansatoare de rachete navă-navă, 13 sisteme de artilerie navală și lansatoare de torpile antisubmarin.
Membrii echipajului care deservește nava sunt împărțiți în cinci departamente și sunt experți în domeniul de care se ocupă. ‘Este un sistem de apărare complex la care au colaborat francezii, italienii, americanii și englezii. Este foarte complicat de explicat’, a declarat inginera Alana Pope, în timpul prezentării sistemelor de la bordul navei.
HMS Daring și fregata ‘Regele Ferdinand’ desfășoară în această perioadă exerciții pe mare de respingere a unui atac aerian, exerciții de comunicații tactice, precum și manevre de reaprovizionare. După încheierea secvențelor de instrucție, nava britanică a acostat la Terminalul Pasagere, pentru o escală de două zile în portul Constanța. Pe timpul acesteia, au loc vizite la nivel înalt, iar marinarii militari români și britanici desfășoară antrenamente comune pentru dezvoltarea procedurilor specifice de acțiune în misiunile de inspecție și control al navelor suspecte de trafic ilegal pe mare.