Prinţului Paul al României va fi extrădat în România. Ministrul Justiției de la București a anunţat că instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.
„Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României.
El a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu și pentru un prejudiciu de 9,5 milioane de euro.
Este o decizie așteptată de Ministerul Justiției și de statul român, care face constant eforturi pentru aducerea fugarilor în țară.
Hotârârea nu este definitivă, poate fi atacată. Mulțumesc colegilor de la Ministerul Justiţiei, Administrația Națională a Penitenciarelor, instanței de executare şi tuturor autorităţilor care şi-au adus aportul pentru ca aceasta să fie soluţia.
Până la jumătatea lunii iunie, au fost aduși în țară 383 de fugari”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Inițial, un tribunal din Malta a respins cererea autorităţilor române de extrădare a lui Paul Philippe al României, magistrații estimând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Autoritățile române au contestat această decizie.
În vârstă de 75 de ani, Paul al României a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea.
În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, iar avocatul lui Paul al României a invocat, între altele, acest argument atunci când a pledat împotriva extrădării sale.
În timpul procedurilor din instanţa din Malta, au fost audiaţi un fost procuror francez, avocatul american al lui Paul de România, care a prezentat succesiunea de evenimente ce au dus la această ultimă cerere a autorităţilor române, în timp ce avocatul său maltez, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanţele franceze au respins o cerere de extrădare similară, concluzionând că exista un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul al Romaniei să fie încălcate. Textele originale ale acestor hotărâri franceze au fost prezentate ca probe.