Paul Mitu, unul dintre cei mai buni piloţi ai României, vorbeşte pentru prima dată despre tragedia din Apuseni în care pilotul Adrian Iovan şi o tânără studentă la Medicină au murit. Fostul pilot spune că este indignat pentru că nu poate înţelege de ce salvatorii au ajuns la cei implicaţi în accident la câteva ore de la prăbuşire.
„Orice pierdere de legătură între pilot şi cel care dirijează mai mult câteva minute declanşează situaţia de alarmare, apoi căutare-salvare. Dacă avionul a fost pierdut de pe ecran timp de 3 minute stăm şi analizăm cine este de vină că nu s-a transmis acest mesaj. Sunt convins că aceste două persoane au murit cu zile pentru că situaţia de alarmare nu a fost comunicată la timp, iar dacă ROMATSA nu-şi asumă răspunderea pentru aşa ceva o consider prima vinovat. Au murit cu zile şi nu este suficientă destituirea unor funcţii din ROMATSA. Sunt atâtea organe care fac parte din acest complex de căutare salvare”, a declarat Mitu la România TV.
Paul Mitu, momente de groază cu aeronava Tupolev-154
În 1960, Paul Mitu devenea pilot, iar peste douăzeci de ani cariera lui avea să cunoască o turnură cel puţin interesantă, în timp ce se afla la comanda unui Tupolev-154, unul dintre cele mai robuste aparate de zbor construite vreodată.
7 august 1980. Aeronava Tupolev 154 pilotată de comandantul Paul Mitu trebuia să aterizeze pe aeroportul din Nouadhibou, Mauritania. În burta avionului rusesc se aflau 176 de oameni, adică două echipaje de vaporeni. Un ghidaj prost de la sol şi ceaţa l-au deviat cu 350 de metri de la pista aeroportului din Mauritania, adică în apele Atlanticului.
„Avionul a stat pe apă datorită unei desăvârşite pregătiri a echipajului. S-a proptit într-un banc de nisip si de asta nu s-a scufundat. Apa era rece ca gheaţa, în jur întuneric beznă, iar rechinii mişunau pe lângă noi”, declara în 2010 pilotul. Atunci, Mitu îşi amintea imaginile de groază prin care a trecut datorită unei forţe inexplicabile pe care a găsit-o în interiorul său. „În momente de genul acesta vezi cum se apropie moartea de tine, se activează un instinct de conservare al unui om care se află între «to be or not to be» („a fi sau a nu fi” – n.red.). Dezvolţi o forţă cu ajutorul căreia treci peste asta, fără să ţi-o poţi explica”, spunea aviatorul, potrivit adevarul.ro.
Citeşte şi: ADRIAN IOVAN a murit cu gândul la fiul său. Ce a strigat pilotul, cu ultimele puteri
Trupul neînsufleţit al pilotului Adrian Iovan va fi adus miercuri în Bucureşti şi va fi depus la capela Cimitirului Bellu Catolic. Adrian Iovan are o fiica de 30 de ani din prima căsătorie, iar aceasta se va ocupa de înmormântarea pilotului. Vezi: Băieţelul lui Iovan este distrus de durere. Imaginile cu el îţi vor rupe sufletul în două
Pilotul Adrian Iovan şi-a pregătit mormântul încă de acum o lună. La finalul anului 2013, după ce şi-a îngropat tatăl, Adrian Iovan le-a cerut muncitorilor din Cimitirul Bellu Catolic să-i pregătească şi lui mormântul.
„Imediat dupa ce şi-a înmormântat tatăl, domnul Iovan mi-a cerut să-i aranjez şi lui mormântul, lângă cel al părinţilor. M-a rugat să-i pun o pală de elice, aşa cum se pune la aviatori şi să-i pun şi poza din tinereţe, dar şi numele, cu funcţia pe care a avut-o. Este foarte trist ce s-a întâmplat, şi-a presimţit moartea”, a declarat unul dintre muncitorii din cimitir.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Citeşte şi:
AURELIA ION, studenta moartă în accidentul aviatic, mesaj CUTREMURĂTOR pe Facebook