Paul Stănescu a tranmis un comunicat de presă în care şi-a explicat demisia.
„În contextul evenimentelor din ultima vreme de pe scena politică, vă aduc la cunoştinţă că astăzi, 26 noiembrie, mi-am depus cererea de demisie din funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Aceasta a fost înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 16495/26.11.2018.
Am spus-o şi o repet: sunt un om de onoare, responsabil și implicat, nu am urmărit niciun interes personal şi nu m-am agăţat niciodată de vreun scaun! Referitor la mandatul meu de ministru, vreau să spun că l-am acceptat cu greu, la insistențele conducerii partidului, dar, atât timp cât am ocupat această funcție, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a-mi exercita atribuţiile la minister cu responsabilitate şi implicare, în așa fel încât nimeni să nu aibă ce să-mi reproșeze!
Am fost în permanenţă orientat către obiective cu impact la nivelul populației, iar prioritatea mea, ca viceprim-ministru şi ministru al dezvoltării, a fost reprezentată de investiţiile în infrastructura de sănătate, educație, locuire, apă şi canalizare!
Cred, în continuare, că ţara are nevoie de unitate și de guvernare responsabilă, le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine şi m-au sprijinit, precum şi colegilor din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alături de care am făcut o echipă extraordinară!”, a declarat Paul Stănescu într-un comunicat de presă.
Demisia lui Paul Stănescu vine la scurt timp după ce premierul Viorica Dăncilă a susţinut că se doreşte în continuare revocarea lui Paul Stănescu, dar că acesta a refuzat să îşi dea demisia.
„Este normal ca vrem schimbarea, daca am semnat revocarea ( lui Paul Stanescu n.red.), e un fapt incheiat s-a dat vot in CEx, sa privim spre viitor. Am discutat de demisie cu Paul Stanescu, am solicitat, nu a vrut sa-si dea demisia”, a spus Dăncilă.
Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis preşedintelui Iohannis o listă cu opt nume de miniştri pe care îi dorea schimbaţi din funcţii, dar şi numele înlocuitorilor lor. Şeful statului a semnat decretele de revocare şi de numire a altor miniştri, cu excepţia propunerilor pentru ministerul Dezvoltării şi cel al Dezvoltării. Mai exact, Iohannis a refuzat revocarea lui Paul Stănescu şi Lucian Şova, respectiv numirea lui Ilan laufer şi a Olguţei Vasilescu.
Urmare a refuzului şefului statului, PSD a venit cu alte două propuneri: Lia Olguţa Vasilescu – vicepremier şi Ministerul Dezvoltării, Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Între timp, Lucian Şova şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Transporturilor.
„Am primit astăzi (22 noiembrie n.red.), la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani. Lucrurile merg foarte prost în privinţa guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe funcţii de miniştri, au existat 70 de politicieni care au fost şi sunt miniştri în doi ani. (…) Aşa nu se poate guverna. E imposibil să schimbi miniştrii toată ziua bună ziua. Cum să funcţioneze un Guvern cu două remanieri într-o săptămână. Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare, care seamănă mai degrabă cu un carusel. În această săptămână nu va mai exista nicio altă schimbare de ministri. O eventualăp decizie va fi luată după sărbătorile dedicate Centenarului, după 1 decembrie. Până atunci nu vom discuta. Până după 1 decembrie nu se va schimba nimic„, a spus Klaus Iohannis.
Întrebat despre posibilitate sesizării Curţii Constituţionale de către premier pe un conflict instituţional declanşat de refuzul de a semna decretele de eliberare din funcţie, şeful statului a precizat: „Nu ştiu ce conflict vor dumnealor să invoce, dar eu i-aş invita, în loc să continue acest carusel, să şi guverneze”.
„Nu mi-a fost şi nu îmi e teamă de aşa ceva şi nici de CCR. Absolut toate acţiunile mele se încadrează în cadrul constituţional. Că nu le convine asta e altceva, dar nicio acţiune de-a mea nu se încadrează în afara Constituţiei”.
Întreabat despre un eventual blocaj la Transporturi după demisia lui Lucian Şova, şeful statului a spus că postul de ministru al Transporturilor devine vacant după publicarea decretului de revocare, până atunci Guvernul este complet şi „nu are decât să lucreze”.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, duminică la România TV, că şeful statului, Klaus Iohannis, a refuzat numirea Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare pentru că „nu-i poate pune nimeni preşedintelui stiloul în mână să semneze un decret, nici mama Curţii Constituţionale”.