„Am vrut să mă țin departe de aceste gânduri, însă nu pot să nu plâng când văd ce trebuia să fie OMUL şi ce a ajuns… Oamenii au început să ardă câinii de vii! Dumnezeule!! NIMENI nu are dreptul să facă aşa ceva, şi toți cei care gândiţi că e normal ce se întâmplă înseamnă că nu aveți Dumnezeu! Universul se va răzbuna la un moment dat!”, a scris Paula pe Facebook.
Peste 300 de persoane participă duminică, în Parcul Izvor din Bucureşti, la un protest referitor la problema câinilor vagabonzi, cerând ridicarea acestora de pe străzile Capitalei, pentru siguranţa locuitorilor.
De cealalată parte, câteva zeci de persoane s-a adunat sâmbătă seara la Universitate, în faţa Teatrului Naţional, pentru a protesta faţă de eutanasierea câinilor comunitari, susţinând că aceasta nu este o soluţie şi pronunţându-se în favoarea sterilizării.
Manifestanţii, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, câţiva veniţi cu câinii de companie, au afişat pancarte cu mesaje ca: „Nu eutanasierii, da sterilizării”, „Stop masacrului, noi suntem vocea lor”, „Copiii iubesc maidanezii. Nu eutanasiaţi sufletul copiilor. Alegeţi viaţa”.
De asemenea, pe un afiş, în dreptul pozei cu un căţel era scris: „Suntem pedepsiţi pentru greşelile voastre”.
Una dintre femeile care manifestau, care s-a recomandat drept Petra Ciocan, a spus că protestul a fost unul spontan şi că mobilizarea s-a făcut pe Facebook. Ea a precizat că deţine un adăpost la Giurgiu, unde are în grijă 150 de câini, şi că nu este de acord cu lăsarea maidanezilor pe stradă, dar nici cu eutanasierea lor.
„Noi, care iubim câinii, iubim şi oamenii„, a mai spus femeia.
Manifestaţia de la Universitate vine după propunerea primarului Capitalei Sorin Oprescu de organizare a unui referendum local prin care cetăţenii să se pronunţe în favoarea sau împotriva eutanasierii câinilor comunitari a fost aprbată în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, scrutinul urmând să aibă loc pe 6 octombrie.
Citeşte şi: Oprescu, despre EUTANASIEREA CÂINILOR: Aşteptăm ca Parlamentul să ia o decizie imediată
Edilul a făcut această propunere după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, potrivit medicului care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.
Procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări în acest caz, fiind făcute şi verificări privind respectarea legislaţiei legate de gestionarea câinilor fără stăpân.
Vineri seară în Piaţa Romană, peste 200 de persoane au manifestat pentru eutanasierea câinilor maidanezi, nefiind de acord cu scrutinul iniţiat de Sorin Oprescu, pe care îl consideră o cheltuială inutilă în condiţiile în care există o lege ce permite autorităţilor locale să eutanasieze patrupedele fără stăpân. Manifestaţia a fost organizată de comunitatea online a părinţilor Desprecopii.com şi Asociaţia Pro Civilizaţie.
Primăria Capitalei a arătat anterior, vineri, într-un comunicat de presă, că la Comisia pentru Aprobarea Adunărilor Publice din cadrul municipalităţii au fost depuse două cereri privind „adunări publice care au ca obiect câinii comunitari”.
Citeşte şi: Brigitte Bardot sare din nou în apărarea maidanezilor români. Vezi ce i-a transmis lui Băsescu
Una dintre cereri, depusă de Nadine Apostolescu în 4 septembrie, a fost aprobată în cadrul comisiei pentru duminică 8 septembrie, între orele 11.00 şi 14.00, vizavi de Palatul Parlamentului, în alveola de la Parcul Izvor.
Cealaltă cerere de protest, depusă de Victor Laurenţiu Stancu, a fost aprobată pentru luni 9 septembrie, între orele 18.00 şi 19.45, tot vizavi de Palatul Parlamentului, în alveola de la Parcul Izvor.