Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Cei care nu au promovat concursul de directori vor putea ocupa aceste funcţii temporar

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a precizat că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori. 
Alina Costache
07 ian. 2017, 11:25
Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Cei care nu au promovat concursul de directori vor putea ocupa aceste funcţii temporar

Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Ministrul Educaţiei a declarat, pentru News.ro, că a luat, împreună cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, deoarece, „de luni, fiecare şcoală din România trebuie să aibă o conducere”.

Pavel Năstase a precizat că măsura se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 la sută din totalul de peste 6.600) şi la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii ţări.

„În nota care a fost dată din partea predecesorului meu s-a spus că pentru posturile rămase vacante în urma concursului pot fi nominalizate cadre cu excepţia celor care au ocupat funcţiile de directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ respective şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise”, a spus ministrul Educaţiei.

El a susţinut că este vorba de o discriminare.

„Se consideră o discriminare. După ce nu mai eşti pe funcţie de ce nu ai putea să participi la aceste nominalizări?”, a spus Pavel Năstase.

Ministrul a adăugat că a primit din partea CNCD solicitarea de a rezolva această problemă.

„Am spus să facem o corecţie, să nu îi discriminăm, oamenii ăştia au fost o perioadă directori”, a mai spus Năstase, precizând că a găsit soluţia modificării metodologiei împreună cu sindicatele din învăţământ.

Pavel Năstase a menţionat că măsura este temporară, deoarece, în iunie sau, cel târziu, în iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori şi directori adjuncţi

„Până la 1 septembrie eu doresc să fie rezolvată problema corect, transparent, prin concurs”, a precizat ministrul. El a adăugat că, în următoarea perioadă va fi pregătită o metodologie, va fi aprobat un calendar şi va fi anunţată o bibliografie pentru desfăşurarea concursului.

Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori şi directori adjuncti vor putea fi numiţi în aceste functii, „prin detaşare în interesul învăţământului”, potrivit unei adrese emise vineri de ministrul Educaţiei, obţinută de Ziarul de Iaşi.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, a motivat nota transmisă de minister inspectoratelor şcolare judeţene în vederea ocupării posturilor de directori de şcoli, prin faptul că, după concursul din toamna anului trecut, au rămas 664 de şcoli fără conducere iar situaţia trebuia rezolvată.

„Cineva trebuie să conducă şcoala. De ce s-a ajuns în situaţia aceasta? Pentru că niciun cadru didactic nu-şi doreşte să conducă o unitate şcolară. Şi repet, sunt 664 de unităţi şcolare dacă nu mă înşeală memoria, în care nu au fost ocupate aceste posturi până ieri (vineri – n.r.). Nu putem să stăm vineri, sâmbătă şi duminică să… măcar de luni să avem un director acolo interimar. Dacă cineva are o problemă cu o numire până la 31 august, eu cred că e mult mai important să avem un conducător de unităţi şcolare”, a declarat Liviu Pop. 

Secretarul de stat a mai spus că directorii numiţi prin derogare de la normă sunt cu titlu interimar până maximum la finalul anului şcolar 2016 – 2017, adică până pe 31 august 2017. „Toţi directorii care nu au luat concursul, toate posturile ocupate prin delegare sunt până la 31 august. Toţi cei care au luat concursul au contract pe patru ani, aşa cum prevede legea, cei care sunt numiţi, indiferent că au fost numiţi înainte sau după emiterea acestei derogări, vor avea mandat până la 31 august. Ce vă putem spune este că nu s-a luat o decizie la nivelul ministerului când se va organiza următorul concurs pentru directorii de unităţi şcolare, dar acest lucru o să- comunice domnul ministru, bănuiesc că într-un timp rezonabil”, a mai spus Liviu Pop.

El a precizat că în cursul zilei de luni va avea loc o videoconferinţă cu inspectoratele şcolare pentru a se vedea unde încă mai sunt şcoli fără conducere şi că luna aceasta ministrul Pavel Năstase va anunţa când vor avea loc noile concursuri. „Bănuiesc că în curând o să luăm si aceată decizie, după ce vom rezolva problemele de urgenţă: manualele şcolare unde sunt întârziate foarte mult licitaţiile şi vom avea o întâlnire pe acest subiect, programele şcolare etc. Cu siguranţă vom avea un răspuns la întrebarea dumneavoastra luna aceasta”, a explicat Pop.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'