Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a explicat că evaluările naţionale nu vor fi eliminate, precizând că declaraţiile sale anterioare pe acest subiect au fost înţelese greşit.
„Cred că nu s-a înţeles bine ceea ce am spus eu într-un interviu anterior. Aceste evaluări cred că sunt absolut necesare, numai că modul în care acestea sunt organizate lasă împresia elevilor că vorbim de o examinare, şi pentru cei din clasele primare această examinare, fiind vorba de o competiţie, mai ales la nivel naţional, a lăsat impresia că este o examinare foarte dificilă. Am anunţat o reevaluare a programelor cadru, a programelor şcolare, a manualelor şcolare, pentru tot învăţământul preuniversitar, aceasta include şi metodele, şi formele de evaluare şi de examinare, inclusiv aceste evaluări care sunt prevăzute pentru învăţământul primar şi pentru învăţământul gimnazial”, a explicat Năstase.
Ministrul Educaţiei a spus că evaluările pentru clasele primare sunt în beneficiul elevilor şi al sistemului educaţional, dar că va trebui ca aceaste forme de examinare să fie regândite.
„Evident că voi ţine seama de ceea ce spun specialiştii în educaţie şi de ceea ce spun şi beneficiarii învăţământului, adică: elevii, profesorii care trebuie să organizeze aceste evaluări şi părinţii. În momentul de faţă, trebuie să regâmdim într-o primă instanţă aceste evaluări astfel încât să dispară această percepţie că sunt nişte examinări. Şi eu cred că aceste evaluări ar trebui să se producă în mod continuu pentru că scopul final este de a corecta parcursul de pregătire pentru elevii din învăţământul primar. Aceste evaluări au fost binevenite; din păcate, din impresiile evaluatorilor şi ale elevilor nu şi-au atins scopul pentru care au fost introduse”, a conchis ministrul.
În urmă cu câteva zile, Pavel Năstase anunţa că evaluările naţionale la clasa a II-a şi a IV-a ar putea fi eliminate şi a susţinut că aceste teste ar trebui să aibă loc începând din gimnaziu, deoarece copiii din ciclul primar sunt speriați de aceste examene.
„Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. Deci, omul se dezvoltă, și creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează și îi sperie pe copii”, a spus minstrul Educaţiei.
Citeşte mai mult: EVALUARE NAŢIONALĂ. Evaluările naţionale la clasa a II-a şi a IV-a ar putea fi ELIMINATE. Anunţul ministrului Educaţiei, Pavel Năstase