Pavel Năstase este propunerea pentru poziţia de ministru al Educaţiei. El este preşedintele Senatului Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) şi a fost rector al instituţiei. Este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc şi al PSD şi unul dintre cei mai bine plătiţi oameni din tot sistemul românesc de învăţământ.
Are trei imobile şi două terenuri, un Audi şi depozite de peste 1,5 milioane de lei, 135.000 de euro şi 35.000 de dolari.
Pavel Năstase a fost rector al ASE în perioada 2012 – 2014.
Forurile de conducere ale PSD și ALDE – Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic – au aprobat marți lista celor 26 de miniştri din viitorul Guvern, ce va fi condus de Sorin Grindeanu.
ost rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în mandatul 2012 – 2016, Pavel Năstase (65 de ani) a fost ales în urmă cu un an preşedinte al Senatului Universitar pentru perioada 2016 – 2020.
În 1975, Năstase a obţinut licenţa în Informatică Economică, în cadrul ASE. Între 1982 şi 1986 a urmat cursurile şcolii doctorale şi a devenit doctor în Calcul economic şi cibernetică economică.
În 1989 Năstase mai obţine o diplomă de licenţă în Matematică la Universitatea din Bucureşti.
În decembrie 2014, Pavel Năstase îl susţinea pe Victor Ponta printr-un mesaj postat de fostul premier pe blogul personal.
„Treptat, treptat oamenii au căpătat încredere şi în momentul de faţă suntem într-o situaţie de normalitate. Noi apreciem în mod deosebit în Consiliul Naţional al Rectorilor faptul că primul-ministru este foarte apropiat şi de educaţie”, se arăta în mesajul lui Pavel Năstase de pe blogul lui Victor Ponta.
În urmă cu un an, Năstase lua apărarea profesorilor de la ASE care au girat cu numele lor caracterul ştiinţific al lucrărilor scrise de mai mulţi deţinuţi pentru a-şi reduce din pedeapsă.
„Profesorii nominalizaţi nu au nicio vină din punct de vedere al controlului coordonării ştiinţifice a lucrărilor. Ei au fost solicitaţi să dea un aviz privind titlul şi structura acestor lucrări. Fiecare pe domeniul său de specializare. Ceea ce este prevăzut în legea care reglementează reducerea pedepsei”, declara Năstase la un post de televiziune.
În declaraţia de avere completată în aprilie 2016, Năstase arată că deţine două terenuri în Teleorman şi Ilfov. Ca locuinţe, acesta a consemnat un apartament în Bucureşti, o casă de vacanţă în Sinaia şi o casă de locuit în Ilfov. Familia fostului rector are un autoturism Audi, 700.000 de lei în conturi, 130.000 de euro şi 35.000 de dolari.
De la ASE, Năstase a încasat anul trecut 202.000 de lei, la care se adaugă salariul soţiei, Floarea Năstase, care a primit 125.000 de lei de la ASE. Din închirierea unui apartament, cei doi au mai obţinut 15.000 de lei.
Pe diverse contracte/convenţii civile, Năstase a mai încasat anul trecut 6.000 de lei şi o indemnizaţie de şedinţă în valoare de 1.564 de lei de la Institutul European din România (IER). Din consiliul de administraţie al IER mai fac parte Alina Bârgăoanu, Dan Oancea, Răzvan Theodorescu şi Sergiu Celac.
Pavel Năstase mai deţine 20 la sută din acţiuni la firma EGOVCD SRL.
Din declaraţia de interese reiese că în ultimul an Năstase a coordonat, în calitate de director, cinci proiecte derulate cu fonduri europene începând cu 2012 şi aflate în vigoare, valoarea totală a acestora fiind de 27 milioane de lei şi 117.000 de euro.
LISTA OFICIALĂ A GUVERNULUI PSD-ALDE:
VICEPREMIER ŞI MINISTRU AL DEZVOLTĂRII: SEVIL SHHAIDEH
VICEPREMIER ŞI MINISTRU AL MEDIULUI: DANIEL CONSTANTIN
MINISTRU DELEGAT PENTRU FONDURI EUROPENE: MIHAELA TOADER
MINISTRU DE INTERNE: CARMEN DAN
MINISTRUL MUNCII: OLGUŢA VASILESCU
MINISTRUL ECONOMIEI: ALEXANDRU PETRESCU
MINISTRUL DE EXTERNE: TEODOR MELEŞCANU
MINISTRUL DE FINANŢE: VIOREL ŞTEFAN
MINISTRUL JUSTIŢIEI: FLORIN IORDACHE
MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE: ANA BIRCHALL
MINISTRU DE INTERNE: CARMEN DAN
MINISTRUL AGRICULTURII: PETRE DAEA
MINISTRUL APĂRĂRII: GABRIEL LEŞ
MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: FLORIN BODOG
MINISTRUL TRANSPORTURILOR: RĂZVAN CUC
MINISTRUL CULTURII: IOAN VULPESCU
MINISTRUL EDUCAŢIEI: PAVEL NĂSTASE
MINISTRUL CERCETĂRII: ŞERBAN VALECA
MINISTRUL ENERGIEI: TOMA PETCU
MINISTRUL APELOR ŞI PĂDURILOR: ADRIANA PETCU
MINISTRUL COMUNICAŢIILOR: AUGUSTIN JIANU
MINISTRUL TINERETULUI: MARIUS DUNCA
MINISTRUL PENTRU DIALOG SOCIAL: GABRIEL PETREA
MINISTRUL PENTRU RELAŢIA CU PARLAMENTUL: GRAŢIELA GAVRILESCU
MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: FLORIN JIANU
MINISTRUL TURISMULUI: MIRCEA DOBRE
MINISTRUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI: ANDREEA PĂSTÎRNAC