„În fiecare dimineață citesc revista presei. Acolo ce constat? Că în comuna nu știu care din județul Vaslui s-a răsturnat un microbuz cu elevi (…) că a căzut tavanul, așa cum vedeți la școala respectivă (nr. 141 din București n.r.) și încerc să rezolv în mod operativ de la nivelul ministerului aceste lucruri, care foarte multe țin de administrația publică locală (…) iată, acestea sunt probleme de de zi cu zi, care denotă faptul că suntem într-un sistem educațional ce nu are o infrastructură, în primul rând o infrastructură corespunzătoare (…) nu avem profesorii pregătiți care să susțină un sistem de învățământ”, a spus Pavel Năstase, la o conferință națională în domeniul Educației.
El a spus că își propune să aducă sistemul de învățământ din România într-o stare de normalitate.
„Ceea ce îmi propun este ca împreună cu dumneavoastră să aducem sistemul de învățământ din România într-o stare de normalitate. Sunt convins că există mai mult ca oricând în zilele noastre un interes enorm din partea societății civile, zonei de business, din partea tuturor oamenilor din România să facem ceva, să contribuim cu ceva”, le-a spus ministrul Educației participanților la conferința națională.
El este de părere că, pentru a se schimba sistemul de învățământ, trebuie să sufere transformări în primul rând reprezentanții lui.
„Ca să schimbăm sistemul — și eu sunt convins că toată lumea își dorește acest lucru — trebuie să ne schimbăm în primul rând noi și când spun lucrul acesta mă refer la noi, începând de la ministrul Educației, până la portarul de școală din comuna nu știu care”, a declarat Pavel Năstase.
El crede că anul acesta prioritatea zero este învățământul preuniversitar.
„Aș vrea ca pentru anul școlar 2018 — 2019 să scoatem simultan manualele pentru gimnaziu, adică cele care au rămas, a VI-a — a VIII-a, deci simultan, în anul 2019 — 2020 să scoatem simultan manualele pentru liceu, astfel încât în 2020 să terminăm cu acest proces de înnoire a manualelor”, a spus Pavel Năstase.
El a menționat că acordă o mare importanță recăpătării demnității profesorilor.
„Țin foarte mult la a se recăpăta această demnitate a profesorilor. Aici trebuie să lucrăm la componenta de calitate (…) cred că lumea e saturată de prezentări în Power Point și de tot felul de alte minuni de felul acesta. Trebuie să orientăm această pregătire pe fiecare disciplină în parte”, a spus ministrul Educației.
În opinia sa, sistemul educațional românesc are potențial.
„Sunt convins că avem potențial, avem resurse necesare, și când spun lucrul acesta mă refer atât la corpul profesoral — nu sunt toți așa cum apar în presă anumite cazuri — dar și la copiii noștri, la elevi și studenți care au potențial, avem vârfuri în anumite domenii, dar noi trebuie să ajungem să creștem numărul acestora și să ne ocupăm nu numai de cei cu dizabilități, dar în special și de cei cu rezultate foarte bune”, a adăugat Pavel Năstase.