Mai multe culte din Timişoara, printe care Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainean Lugoj, Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Lugoj, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timişoara, Protopopiatul Reformat din Timişoara, Comunitatea Baptistă din Timişoara, Cultul Adventist de ziua a şaptea, au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, modificarea titlului piesei „Dumnezeu e un mafiot” a lui Nick Mancuso, care se va juca, sâmbătă seară, la Teatrul Naţional din Timişoara, scrie Mediafax.
„Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator şi aduce atingere gravă învăţăturii despre Dumnezeu, aşa cum este formulată în Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, solicităm conducerii Teatrului Naţional din Timişoara şi regizorului să-l modifice, redându-l pe cel original sau acordându-i unul corespunzător mesajului de compasiune şi responsabilitate faţă de aproapele nostru pe care îl transmite, de altfel, şi Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cărţii.
Pe lângă aceasta, atragem atenţia că titlul piesei nu corespunde nici spiritului Timişoarei, născut în decembrie 1989, când mii de timişoreni şi-au afirmat profundul ataşament şi credinţa în Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, Proniator şi Atotdrept, scandând «Cu noi este Dumnezeu!», «Există Dumnezeu!»”, se arată în documentul transmis, joi seară, de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei şi semnat de celelalte culte.
La rândul său, conducerea Teatrului Naţional din Timişoara susţine, într-un comunicat de presă transmis vineri, că „nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofensează credinţa”.
„Nimic din piesa lui Nick Mancuso nu ofensează credinţa şi nici dreptul la opinie al vreunui cetăţean. Dimpotrivă, spectacolul are un mesaj pozitiv, fiind, în egală măsură, o meditaţie asupra destinului unora dintre semenii noştri şi un îndemn la responsabilitate şi la compasiune”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, autorul este actor de teatru şi film, scriitor, profesor, artist plastic şi producător, premiat cu cele mai importante distincţii artistice din Canada, laureat al New York Film Festival.
Nick Mancuso susţine, citat în comunicatul de presă, că, fără îndoială, nu a avut intenţia să aducă vreo ofensă niciunei persoane, niciunei religii.
„Este un titlu, nu o declaraţie de credinţă şi, sincer, sunt şocat de această reacţie. Este vorba despre povestea unui om al străzii, pe moarte şi alcoolic, care, în nebunia sa, se crede Dumnezeu. De aici – titlul. M-a inspirat soarta grea şi suferinţa oamenilor străzii, a celor rătăciţi şi a dependenţilor de droguri, stare de fapt ruşinoasă şi dureroasă. Sunt onorat că textul meu a fost montat la acest teatru extraordinar, de importanţă istorică”, spune autorul piesei.
Potrivit sursei citate, „pentru a creiona un calendar al evenimentelor, ca şi al premiselor acestui moment neplăcut pentru toate părţile implicate în acest fals conflict”, se precizează că, din 26 octombrie 2012, data premierei, au avut loc reprezentaţii ale acestui spectacol cel puţin o dată pe lună, iar materialele promoţionale ale acestuia – bannerul de pe faţada teatrului, afişele din oraş, flyerele, caietul program, site-ul Teatrului Naţional etc au fost în tot acest timp publice, vizibile şi la dispoziţia tuturor celor interesaţi.
În documentul citat se mai precizeazã cã reacţia bisericii vine la doar câteva zile după ce pe adresa Teatrului Naţional a sosit o scrisoare de ameninţare în care se cerea conducerii instituţiei interzicerea spectacolului.
„Reacţia comună a bisericilor din Timişoara vine la doar câteva zile după ce Teatrul Naţional a primit o scrisoare ultimativă (în 9 mai), în care conducerii i se cerea, de-o manieră agresivă, interzicerea spectacolului, autorul fiind ofensat, după cum afirmă, de titlul descoperit în programele lunare de spectacol afişate în mijloacele de transport în comun. Semnatarul acesteia îşi încheia misiva cu precizarea că se va adresa bisericilor ortodoxe şi catolice, pentru a exercita presiune asupra Teatrului Naţional, în vederea anulării piesei, după cum se exprima acelaşi autor”, se arată în comunicat.
Conform reprezentanţilor instituţiei de cultură, în scrisoarea de ameninţare, care conţine greşeli gramaticale, se arată: „Se pregăteşte o manifestaţie de amploare de mare durată împotriva întregii conduceri a acestui Teatru din Timişoara în cazul în care nu veţi renunţa şi nu veţi anula definitiv piesa – DUMNEZEU E UN MAFIOT. Şi nu vom renunţa pînă nu va fi pedepsiţi toţi vinovaţii de către lege”.
Astfel, Teatrul Naţional din Timişoara s-a adresat Poliţiei pentru a asigura protecţia spectactorilor şi actorilor din această piesă.
„Am fost solicitaţi să participăm la reprezentaţia spectacolului de sâmbătă seară. Echipe de poliţişti vor asigura protecţia în zonă”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Timiş, Mirela Drăghicioiu.
Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, mai mulţi agenţi în civil vor participa, în public, la spectacolul „Dumnezeu e un mafiot”, care va avea loc în sala Studio „Uţu Strugari”, cu 50 de locuri, a Teatrului Naţional Timişoara.
Citeşte şi MOMENT STUPEFIANT pe scena teatrului: Un profesor A OPRIT PIESA pentru că replicile erau „porcoase”