Deputatul PC Cătălin Drăguşanu a făcut aceste precizări într-o conferinţă de presă, arătând că nu se poate spune că este un vid legislativ în privinţa gestionării câinilor fără stăpân, deoarece încă din 2001 există o ordonanţă adoptată de Parlament pe această temă.
„PC acuză autorităţile locale de nepunerea în aplicare a reglementărilor legale. Faptul că nu sunt puse în aplicare a dus la crearea unei mafii. PC va solicita DNA încă o dată să efectueze cercetări asupra modului în care s-au cheltuit banii destinaţi sterilizării câinilor fără stăpân deoarece există suspiciuni majore legate de acest lucru, suspiciuni publice”, a afirmat deputatul PC.
El a mai spus că PC a depus în 2008 un proiect de lege pentru completarea actualei legislaţii, iar acest proiect a avut un „parcurs greoi”.
„Astăzi se află în faza că a trecut de Senat şi se află la comisii în Camera Deputaţilor. Sperăm cât mai curând să avem o îmbunătăţire a legislaţiei privind câinii comunitari”, a mai spus Drăguşanu.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, miercuri, că nu Parlamentul este în culpă pentru că nu a emis o lege privind câinii fără stăpân, deoarece există în vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 şi care reglementează inclusiv eutanasierea.
Ciucă a spus că OUG 155/2001 care a fost aprobată prin lege prevede condiţiile în care câinii pot fi eutanasiaţi, în 7 zile de la data în care sunt duşi în adăposturi, normele de capturare a câinilor, de sterilizare, de eutanasiere.
„Nu pentru că nu există o lege pe această temă s-a întâmplat acest lucru, ci pentru că, eventual, nu se aplică”, a spus Ciucă.
El a adăugat că, atât timp cât OUG 155/2001 nu a fost atacată la Curtea Constituţională, aceasta este în vigoare.
Bogdan Ciucă a mai spus că şi în cazul proiectului depus în 2007, care modifica OUG 155/2001, în decizia Curţii nu s-a atacat eutanasierea.
„Curtea a spus că nu este de acord cu modul în care a fost croită legea şi că sunt destul de ambiguu stabilite criteriile care trebuie avute în vedere în procedură şi care duc în final la eutanasiere”, a explicat Ciucă.
„Dar, la ora actuală, nu Parlamentul este în culpă că nu a emis o lege, pentru că există o lege care reglementează acest domeniu şi prin care a fost aprobată ordonanţa 155. Legea pe care noi o avem în dezbatere în acest moment şi care a fost atacată la Curtea Constituţională este o lege care modifică aceste criterii şi pe unele le relaxează. Dar nu există un vid legislativ care trebuie acoperit prin această lege, pentru că avem ordonanţa aprobată prin lege care reglementează fiecare aspect în parte”, a mai spus Ciucă.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va începe săptămâna viitoare dezbaterea la proiectul care modifică Legea câinilor fără stăpân, iar la discuţii vor fi invitaţi toţi factorii interesaţi, ONG-uri, reprezentanţii administraţiei locale, a declarat, miercuri, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă.
„Comisia juridică a stabilit ca săptămâna viitoare să înceapă dezbaterea pe fond a proiectului de lege privind câinii fără stăpân. Vor fi invitaţi să participe toţi cei care sunt interesaţi, ONG-uri, administraţii locale”, a spus Ciucă.
Ciucă a precizat că această dezbatere poate avea loc miercurea viitoare, dar trebuie stabilit dacă discuţiile vor avea loc împreună şi cu membrii Comisiei de administraţie a Camerei, care a fost sesizată pe fond cu acest proiect.
Este vorba despre proiectul depus în Parlament în 2007, adoptat în 2011 şi apoi a fost atacat la Curtea Constituţională, care a decis la începutul anului trecut că unele prevederi sunt neconstituţionale.
Proiectul a revenit în Parlament, iar în martie 2013 Senatul a decis că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.
Potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile în adăposturi, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi.
Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la începutul şedinţei Guvernului, că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr gravă şi nu mai poate fi uitată, el precizând că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca în următoarele zile să se găsească „soluţia corectă”.
Ponta a spus, la începutul şedinţei de Guvern, că „problema câinilor fără stăpân într-adevăr este gravă” şi „nu mai poate fi pur şi simplu uitată”.
„În urmă cu 14 ani un primar general ne-a anunţat că rezolvă problema. Între timp a fost şi preşedinte. N-a făcut nimic”, a adăugat premierul, acuzându-l pe Traian Băsescu de populism.
Victor Ponta a precizat că legea pe această temă este în Parlament şi va fi luată luni în dezbatere.
„Dacă în 14 ani nu s-a făcut nimic, sper ca domnul vicepremier împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale soluţia corectă în câteva zile”, a mai spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu face apel la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească „un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc să adopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.
„Fac apel la Guvern – pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare – fac apel la Guvern să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonbabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi”, a spus Băsescu.
Şeful statului a precizat că soluţia aleasă până acum, privind castrarea câinilor, urmată de eliberarea lor pe stradă, este un pe termen lung, care nu a dat rezultate.
„Povestea cu castrarea prelugeşte timpul în care câinii fără stăpân dispar de pe străzi, dintre blocuri. Deci nu e o soluţie relativ rapidă, poate dura 10, 12, 18 ani, nu ştiu cât trăiesc câinii fără stăpân. Deci castrarea e o soluţie pe termem lung, care din 2004, de când avem noua legislaţie în vigoare, s-a dovedit că nu rezultate”, a spus şeful statului.
Potrivit lui Băsescu, rezultatul actualei legislaţii care vizează castrarea şi îngrijirea câinilor s-a dovedit un eşec, pentru că „teoria” lăsării lor pe stradă, după ce au fost castraţi nu a făcut ca oamenii să se simtă în siguranţă.
„Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil, să mai fie un om sfâşiat de câini ca să înţelegem că trebuie să luăm această măsură. Guvernul trebuie să emită Ordonanţa de Urgenţă pe tot teritoriul, să se dea termen pentru adoptarea câinilor, iar cei neadoptaţi vor trebui eutanasiaţi. Nu putem pune câinii mai presus de oameni”, a spus Băsescu.
El a spus că nu putem pune câinii mai presus de un copil nevinovat care se duce să se joace cu aceştia pentru că aşa a văzut în cărţi sau în filmele de desene animate, respectiv că un câine e prietenul omului.
„Sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini. Dacă vreţi, pentru a nu face confuzie, acum vă iau în microbuz, mergem la mine acasă, am cinci câini, trei adunaţi de pe stradă. Atât am putut să cresc. Sunt curaţi, vaccinaţi, castraţi, trăiesc lângă un om. (…) Asta înseamnă pentru demagogii care spun că iubesc câinii – ţine-l lângă om, altfel devine o sălbăticiune”, a spus Băsescu.
Şeful statului a arătat că situaţia copilului omorât de câini nu ne mai lasă să aşteptăm la mâna demagogilor.
„Nu vreau să mai intru în detaliile înavuţiţilor de pe urma castrării. Castrarea nu-i scoate dinţii. Câinele rămâne şi muşcă. Un câine castrat, în sălbăticie devine mai agresiv decât unul necastrat”, a mai spus Băsescu.
În ianuarie 2011, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.
Sesizarea CC a fost făcută de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL. „Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate”, se arăta în sesizarea deputaţilor PSD şi PNL trimisă Curţii Constituţionale.
Anunţul privind neconstituţionalitatea legi a fost primit cu urale de membrii organizaţiilor de protecţie a animalelor care protestau atunci la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curţii Constituţionale.
Regizori, compozitori, critici de film, ziarişti, pictori, sportivi, artişti plastici, fotografi, medici şi ONG-uri au cerut neadoptarea acestei legi.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru câinii fără stăpân, care trebuie strânşi „cât mai curând” de pe străzi, într-un termen de „câteva luni”. El spunea atunci că găsise deja soluţii, în colaborare cu ONG-urile.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se putea realiza după ce autorităţile locale consultau populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”.
Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi trebuiau să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.
De asemenea, câinii trebuiau ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se preciza în actul normativ.
Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.
Copilul de patru ani muşcat de câini a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind câinii fără stăpân, aflată la Comisia pentru administraţie şi că va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect.
„I-am rugat pe secretarul general şi pe liderul grupului PSD în această dimineaţă să se intereseze să urgentăm dezbaterea. Sper să găsim o soluţie. Vorbim despre un copil care are patru ani, fiica mea are şase ani şi ştiu despre ce este vorba. Sunt şi eu iubitor de câini, am acasă câini maidanezi şi de rasă, este important să facem ceva cu această problemă şi deja lucrurile sunt exagerate şi cred că noi românii aşa suntem, niciodată nu suntem în stare să facem un lucru înainte, îl facem dacă există un eveniment”, a precizat Zgonea, pe holurile Parlamentului.
El a arătat că va discuta în Biroul Permanent şi va cere ca până la săptămâna viitoare Comisia pentru administraţie a Camerei să-şi stabilească cu prioritate dezbaterea proiectului de lege privind câinii fără stăpân.
Valeriu Zgonea a mai spus că nici fostul guvern nu a fost în stare să rezolve această problemă şi a precizat că va discuta cu premierul Victor Ponta pentru găsirea unei soluţii.