Parlamentarii conservatori îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul de lege privind parteneriatul civil dintre două persoane de acelaşi sex, arătând că „apărarea familiei clasice nu este un act de fanatism, ci un drept la opinie şi cuvânt pe care activiştii pro-familie îl au în egală măsură cu activiştii pro-gay”.
„Considerăm că este o fraudă logică să pui semnul egal între opţiunea pro-familie şi opţiunea anti-gay, pentru că familia creştină nu se defineşte prin raportare negativă la homosexualitate: se poate defini la fel de bine ca raportare negativă la poligamie. Mai mult, statul are prin lege obligaţia să protejeze familia ca instituţie care asigură viitorul prin intermediul copiilor. Din aceste considerente, conservatorii vor vota categoric împotriva acestui proiect de lege şi vor argumenta public împotriva lui”, se mai arată în comunicat.
În opinia acestora, parteneriatul civil reprezintă, în fapt, o legiferare alternativă a căsătoriei homosexuale. Menţionănd că orice sondaj arată sprijinul covârşitor acordat de români familiei clasice, parlamentarii PC subliniază că nu poţi legifera împotriva opiniei generale.
„În acest context, deputatul PC Răzvan Rotaru a anunţat că susţine punctul de vedere al parlamentarilor conservatori, revizuindu-şi sprijinul pe care l-a oferit proiectului lui Remus-Florinel Cernea în perioada în care activa într-un alt grup parlamentar”, mai informează Biroul de presă al PC.
Potrivit comunicatului, conservatorii solicită celorlalte partide parlamentare un punct de vedere asumat privind modul în care vor vota proiectul lui Cernea şi anunţă că pregăteşte o petiţie publică care să conţină argumente împotriva acestuia.
Deputatul Remus Cernea a declarat, joi, că este o iluzie pentru conservatori să spere că prin astfel de teme vor depăşi pragul electoral de 5% la europarlamentare.”După cum au precizat şi cei de la PC, unul dintre semnatarii legii privind recunoaşterea parteneriatului civil este membru al acestui partid, iar eu îl felicit pentru curajul de a fi semnat legea. Această lege va veni în sprijinul a zeci, poate sute de mii de cupluri heterosexuale, dar şi formate din persoane de acelaşi sex, cupluri care trăiesc împreună, fără a-şi fi oficializat relaţia prin căsătorie. Eu citesc reacţia Partidului Conservator în cheie electorală, întrucât se apropie alegerile europarlamentare. Dar consider că este o iluzie pentru PC să spere că prin astfel de teme va depăşi pragul electoral de 5%”, a declarat Cernea.
El a adăugat că este de părere că în democraţie se poate ajunge la compromisuri bune şi că propune PC să îi susţină proiectul de reducere a pragului electoral la europarlamentare de la 5% la 3,12% – procentaj necesar pentru a se obţine un mandat la europarlamentare. „În ciuda unor diferenţe inerente de vederi politice între partidele din ţara noastră, ar trebui să avem un numitor comun: apărarea drepturilor omului şi a valorilor democratice”, a spus Cernea.
El a menţionat că „ar fi deplorabil să avem în Parlament partide homofobe, care să îşi impună agenda”. Cernea a spus că este nevoie de o modernizare a statului, dar mai ales a mentalităţilor. „Aici a fost, de altfel, şi greşeala lui Traian Băsescu, care a vorbit despre necesitaea reformării statutului, dar a venit cu un discurs retrograd. Sper să nu cadă în aceeaşi greşeală şi Partidul Conservator”, a spus deputatul.
El a menţionat că îşi dorşte foarte mult susţinerea social-democraţilor şi a liberalilor din România, întrucât familiile politice europene ale acestora sunt, alături de Verzi, promotorii drepturilor omului şi ai unor astfel de legislaţii.
„Domnul Crin Antonescu a spus că va susţine parteneriatul civil, de asemenea domnul Victor Ponta m-a felicitat pentru iniţiativa acestei legi, domnul Traian Băsescu, de asemenea, a spus că nu are nimic împotrivă. Aşadar, primii trei oameni în statul român s-au exprimat în susţinerea propunerii acestei legi. Va fi un pas important pentru democratizarea şi modernizarea României”, a spus Cernea.
Deputatul USL Remus Cernea anunţa, în aprilie, că vrea să iniţieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex, susţinând că acest model este aplicat în mai multe ţări europene.
„Eu susţin şi noi, Verzii, susţinem Drepturile Omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru niciun motiv pentru că ar fi femei, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau unei minorităţi sexuale. În Europa foarte multe ţări deja acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Eu am anunţat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoanele heterosexuale sau persoane de acelaşi sex pe model francez. În Franţa, mai întâi acum cinci ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau la sfârşitul anului trecut a fost adoptată legea privind drepturile persoanelor de acelaşi sex de a se căsători”, declara Remus Cernea.
Comisia de revizuire a Constituţiei adoptase, în primăvară, un amendament prin care se definea, în Legea fundamentală, căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie. Ulterior, Comisia a revenit şi a respins amendamentul, optând pentru menţinerea articolului respectiv în formă nemodificată.
În aceste condiţii, forma actuală a articolului 48, alineatul (1) se va menţine şi în viitoarea Constituţie. Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie are următorul conţinut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.