PDL îi propune lui Victor Ponta şi USL să demareze acţiuni de consultare publică cu toate forţele politice pentru elaborarea unei strategii pe termen mediu şi lung în privinţa sănătăţii, a adăugat liderul social-democrat, într-o conferinţă de presă.
Duţă, care a fost preşedinte al Casei Naţionale de Sănătate, a susţinut că faptul că Institutul oncologic a rămas fără medicamente nu are legătură cu managementul trecut şi actual şi nici cu doctorii, ci este consecinţa lipsei alocării de fonduri pentru toate spitalele din România.
„Este un episod generat de viziunea pe care o are primul ministru Victor Ponta atunci când vine vorba de sănătatea românilor, această viziune este reflectată mai ales de bugetul pe 2014. (…) Legea bugetului pe 2014 arată că pe Victor Ponta îl interesează să scoată bani din buzunarul românilor pentru finanţarea campaniei electorale a USL”, a afirmat Duţă.
El a spus că, în timp ce bugetul ministerului lui Liviu Dragnea pentru 2014 s-a dublat faţă de 2013, Victor Ponta spune că nu sunt bani pentru medicamentele bolnavilor de cancer şi să-şi cumpere singuri aceste medicamente sau că nu sunt bani pentru actualizarea listei cu medicamente compensate.
Duţă a mai arătat că actualizarea listei ar permite bolnavilor de cancer şi cu alte afecţiuni grave să beneficieze de cele mai noi medicamente şi acest lucru ar necesita un efort bugetar de doar 60 de milioane de euro, adică 10% din alocarea în plus în bugetul lui Dragnea.
„Ne-am fi aşteptat că Eugen Nicolăescu să-şi prezinte demisia având în vedere construcţia bugetului pe 2014 în care sunt alocaţi 600 de milioane de euro pentru campania USL şi niciun ban pentru actualizarea listei medicamentelor”, a adăugat Duţă.
Institutul Oncologic primeşte prin transfer de la alte spitale medicamentele necesare, printre care analgezice, antiemetice şi antibiotice, pentru a se asigura de urgenţă tratamentul pacienţilor, până săptămâna viitoare, când vor ajunge la institut medicamentele şi materiale comandate, a anunţat MS.
Secretarul de stat Adrian Pană, împreună cu echipa extinsă de control, a mers, vineri seara, la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) pentru a se asigura că sunt luate toate măsurile de urgenţă, astfel încât să nu existe disfuncţionalităţi în asigurarea tratamentului pacienţilor internaţi, arată sâmbătă Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a decis, vineri, trimiterea „de urgenţă” a unei echipe de control la Institutul Oncologic Bucureşti, după ce au apărut relatări că unitatea nu mai dispune de unele medicamente şi materiale sanitare, potrivit declaraţiilor pacienţilor.
Unii pacienţi ai Institutului Oncologic Bucureşti au fost puşi, vineri, în faţa unei situaţii de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast şi comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situaţie.
VEZI SI:
Medicamentele necesare la Institutul Oncologic, asigurate de urgenţă de la alte spitale