PDL a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate a Statutului deputaţilor şi senatorilor

Grupul parlamentar al Partidului Democrat-Liberal a depus joi o contestaţie la Curtea Constituţională în privinţa Statutului deputatului şi senatorului, modificări adoptate în şedinţa Camerelor reunite din 20 martie 2013. Tot miercuri, CCR va discuta pe 3 aprilie sesizarea PDL.
Romania TV
21 mart. 2013, 11:48
PDL a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate a Statutului deputaţilor şi senatorilor

Potrivit documentului depus de PDL la Curtea Constituţională, „primul motiv de neconstituţionalitate este reducerea sancţiunii disciplinare pentru deputaţi şi senatori de la 6 luni la o lună”

„Reducerea, adoptată ca urmare a punerii de acord a legii declarate neconstituționale cu decizia Curţii Nr. 81/2013, a menţinut interdicţia impusă unui parlamentar de a nu participa la dezbaterile Camerei din care face parte, dar doar pentru o perioadă de o lună, faţă de 6 luni în forma declarată neconstituţională.

Ori, Curtea Constituţională a reţinut faptul că îndepărtarea unui parlamentar de la dezbaterile Camerei din care face parte pentru o perioadă de timp încalcă dispoziţiile constituționale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar.

Altfel spus, este indiferent şi neconstituţional dacă îndepărtarea este de o lună sau de 6 luni”, se arată într-un comunicat al PDL.

Cel de al doilea motiv de neconstituţionalitate se referă la abrogarea dispoziţiilor constituționale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor prin care se elimină suspendarea acordării unor drepturi parlamentarilor care sunt şi membri ai Guvernului.

„Parlamentarii PDL au considerat că eliminarea textului art. IV a depăşit limitele cererii de reexaminare formulate de Preşedintele României. În plus, Curtea Constituţională, prin Decizia Nr. 81/2013 a recomandat ca materia statutului deputaţilor şi senatorilor să fie tratată unitar, rolul primordial revenind Consiliului Legislativ, Parlamentul fiind cel care ia decizia finală. În realitate s-a procedat invers, nefiind posibilă cunoaşterea influenţelor negative asupra aplicării prevederilor art. IV”, se mai precizează în comunicat.

Noul Statut al deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat, miercuri, de parlamentari, în plenul comun reunit, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”. Aleşii au schimbat forma iniţială a legii în urma deciziei CCR privind neconstituţionalitatea actului normativ. Una dintre modificările introduse de parlamentari se referă la perioada în care unui parlamentar, aflat în conflict de interese, i se interzice să participe la şedinţe.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'