Potrivit documentului depus de PDL la Curtea Constituţională, „primul motiv de neconstituţionalitate este reducerea sancţiunii disciplinare pentru deputaţi şi senatori de la 6 luni la o lună”
„Reducerea, adoptată ca urmare a punerii de acord a legii declarate neconstituționale cu decizia Curţii Nr. 81/2013, a menţinut interdicţia impusă unui parlamentar de a nu participa la dezbaterile Camerei din care face parte, dar doar pentru o perioadă de o lună, faţă de 6 luni în forma declarată neconstituţională.
Ori, Curtea Constituţională a reţinut faptul că îndepărtarea unui parlamentar de la dezbaterile Camerei din care face parte pentru o perioadă de timp încalcă dispoziţiile constituționale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar.
Altfel spus, este indiferent şi neconstituţional dacă îndepărtarea este de o lună sau de 6 luni”, se arată într-un comunicat al PDL.
Cel de al doilea motiv de neconstituţionalitate se referă la abrogarea dispoziţiilor constituționale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor prin care se elimină suspendarea acordării unor drepturi parlamentarilor care sunt şi membri ai Guvernului.
„Parlamentarii PDL au considerat că eliminarea textului art. IV a depăşit limitele cererii de reexaminare formulate de Preşedintele României. În plus, Curtea Constituţională, prin Decizia Nr. 81/2013 a recomandat ca materia statutului deputaţilor şi senatorilor să fie tratată unitar, rolul primordial revenind Consiliului Legislativ, Parlamentul fiind cel care ia decizia finală. În realitate s-a procedat invers, nefiind posibilă cunoaşterea influenţelor negative asupra aplicării prevederilor art. IV”, se mai precizează în comunicat.
Noul Statut al deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat, miercuri, de parlamentari, în plenul comun reunit, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”. Aleşii au schimbat forma iniţială a legii în urma deciziei CCR privind neconstituţionalitatea actului normativ. Una dintre modificările introduse de parlamentari se referă la perioada în care unui parlamentar, aflat în conflict de interese, i se interzice să participe la şedinţe.