Prim-vicepreşedintele PDL a menţionat că subiectul numărului alegătorilor români a fost adus în atenţia publică, vineri, de către PDL, întrucât USL, premierul Victor Ponta şi ministrul delegat al Administraţiei s-ar pregăti să dea mai multe cifre Curţii Constituţionale, pentru a lăsa o stare de incertitudine.
„Astăzi, aceasta este intenţia domniilor lor. Listele (cu alegătorii – n.r.) sunt, numărul alegătorilor este, să facă acest lucru cât mai rapid”, a mai spus Preda, arătând că, dacă acest scenariu se confirmă, USL doreşte să ducă România într-o stare de anormalitate.
Întrebat ce cifre ar urma să transmită Guvernul Curţii Constituţionale, Cezar Preda a răspuns că reprezentanţii Executivului „vor să amestece merele cu perele, să dea oameni care sunt plecaţi şi nu sunt plecaţi”, date provenite din „mini-recensământurile ilegale, inoportune şi până la urmă fără niciun rezultat”, pentru a induce în eroare şi a crea o stare de confuzie în interiorul Curţii Constituţionale.
Cezar Preda a susţinut că PDL are aceste informaţii privind planul Guvernului din interiorul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La rândul său, preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, a prezentat în conferinţa de presă răspunsurile primite din partea Direcţiei pentru Evidenţa persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Direcţia Generală pentru Paşapoarte, la solicitarea comisiei parlamentare şi care prezintă, la zi, situaţia legată de numărul populaţiei cu drept de vot în România şi persoanele cu domiciliul în străinătate.
Astfel, potrivit adreselor trimise de aceste instituţii, Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, numărul persoanelor cu drept de vot aflate pe listele electorale permanente destinate desfăşurării referendumului din data de 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui, se ridică la 18.292.514 alegători.
Direcţia pentru Evidenţa persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date mai transmite şi situaţia statistică privind modificările intervenite în structura populaţiei cu vârsta de peste 18 ani, în intervalul 01.01.2012 – 15.07.2012.
Astfel, 14.954 de persoane au dobândit în această perioadă cetăţenie română, 36.082 de persoane şi-au stabilit domiciliul în străinătate, 164.039 persoane au decedat, iar 142.593 de persoane au împlinit vârsta de 18 ani.
Potrivit instituţiei, aceste date au fost preluate din Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor.
De asemenea, Direcţia Generală de Paşapoarte a transmis Comisiei de apărare situaţia numărului de români cu domiciliul în străinătate care îndeplinesc condiţiile legale pentru exercitarea dreptului de vot, precum şi evoluţia numărului acestei categorii în intervalul 01 ianuarie 2012 – 15 iulie 2012.
Astfel, la 1 ianuarie 2012, numărul cetăţenilor cu domiciliul în stinătate era de 426.762 de persoane, la 15 iulie 2012, de 467.466 de persoane, iar la 1 august 2012, de 471.301 persoane.
Costică Canacheu a arătat că aceste date privind numărul de alegători există la instituţiile cu atribuţii legale şi sunt actualizate în Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor, dar că nu au fost preluate de Guvernul Ponta, pentru a fi transmise Curţii Constituţionale, tocmai pentru a crea „o confuzie totală” privind finalizarea acestui referendum.
Potrivit lui Canacheu, partenerii externi sunt „consternaţi” de felul în care Guvernul Ponta gestionează această situaţie.