„BPN al PDL a decis astăzi iniţierea unei comisii de anchetă parlamentară privind escrocheria certificatelor verzi facturate de două ori românilor în anul 2012. Avem acceptul colegilor din grupul PNL de la Camera Deputaţilor. Am convenit împreună cu ei să demarăm chiar de astăzi această acţiune, să constituim această comisie de anchetă. Mai mult, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, după cum ştiţi, este o instituţie independentă aflată în subordinea Parlamentului României”, a spus Lucian Bode.
El a explicat că temeiul legal care reglementează facturarea certificatelor verzi de către furnizorii de energie electrică pentru consumatorii finali este Legea 134/2012, art. 8 alineatele (4), (5) şi (6).
„Contravaloarea certificatelor verzi înainte de apariţia Legii 134/2012 era recunoscută în tarifele pentru energie electrică, mai exact era facturată consumatorilor de energie electrică. În conformitate cu prevederile Legii 134/2012, în factura de energie electrică transmisă consumatorilor finali valoarea certificatelor verzi se facturează separat, faţă de tarifele pentru energie electrică. (…) În anul 2012, după apariţia Legii 134/2012, mai mulţi furnizori de energie electrică, în opinia noastră, în opinia domnului preşedinte al ANRE, toţi cei opt mari furnizori de energie electrică, în opinia DNA, doar un singur furnizor de energie electrică, au evidenţiat separat în factura de energie electrică valoarea certificatelor verzi, dar, atenţie!, omit să le scadă din tarifele pentru energie electrică. Astfel, acestea sunt facturate de două ori către consumatorii de energie electrică din România, vorbesc de consumatorii din piaţa de energie reglementată”, a precizat Bode.
El a adăugat că ANRE ajunge la concluzia că operatorii de furnizare a energiei electrice din România trebuie sancţionaţi pentru încălcarea legislaţiei cu un procent reprezentând 4,75% din energia furnizată în intervalul respectiv de timp.
„Aceste penalităţi constau practic în reducerea tarifelor către consumatorii de energie electrică din piaţa reglementată cu echivalentul a 125 de milioane de lei. La solicitarea celor prinşi cu mâna-n buzunarul românilor, ANRE acceptă eşalonarea plăţii celor 125 de milioane de lei în mai multe tranşe, prima tranşă reprezentând aproximativ, din informaţiile pe care le avem, 50 de milioane de lei, acel procent vehiculat în spaţiul public de 1,3%, urmând ca procesul să continue până la recuperarea întregii sume plătită de două ori de către români”, a mai declarat Bode.
El solicită Guvernului şi ANRE să facă publice numele furnizorilor care ar fi facturat de două ori valoarea certificatelor verzi.
„Solicit Guvernului României şi ANRE să facă cunoscut opiniei publice care operatori de furnizare a energiei electrice din România au facturat în 2012 de două ori contravaloarea certificatelor verzi către consumatorii casnici de energie electrică. Care este valoarea acestora şi în ce interval de timp s-a produs această hoţie? Cea de-a doua solicitare către Guvernul României şi ANRE este următoarea: de ce ANRE nu a comunicat public nicio informaţie în momentul în care a descoperit furtul din buzunarul românilor? În baza cărui mandat, ANRE a decis să eşaloneze prejudiciul descoperit”, a mai spus Bode.
Întrebat dacă forul parlamentar de anchetă iniţiat de PDL poate funcţiona în condiţiile în care deja există o investigaţie a DNA pe aceeaşi temă, el a spus: „Nu m-am referit la ce conţine acea anchetă. După cum aţi văzut, acel vicepreşedinte al ANRE a condiţionat acel procent de 1,3% către Enel de cedarea unor lucrări, cum rezultă din comunicatul DNA, către Electroalfa Botoşani. Nu are legătură cu subiectul nostru. Noi vorbim aici de toţi furnizorii de energie electrică mari din România – Enel, EOn, CEZ şi Electrica. Noi vrem să aflăm dacă toţi au procedat la fel, dacă toţi au omis să scoată din tarif, facturând practic de două ori. O dată introducând certificatele verzi în tarif şi a doua oară facturând certificatele verzi aşa cum prevede Legea 134/2012”.