Andreea Paul a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Victor Ponta, alături de ministrul Energiei, Constantin Niţă, doresc deschiderea în Bucureşti a unui nou sediu al Transgaz şi Romgaz adică „splitarea Transgaz şi Romgaz din Mediaş în două”.
Paul a spus că acest lucru va avea implicaţii majore asupra economiei, arătând că un nou sediu înseamnă cheltuieli, chirii şi noi angajaţi pentru „propria mafie”.
Ea a adăugat că aceste mişcări nu fac decât să scumpească gazul după ce în acest caz vor fi încă două valuri de scumpiri, la 1 iulie şi la 1 octombrie, conform calendarului stabilit cu FMI.
„Industria României este pusă la pământ cu consecinţe grave, trei giganţi industriali sunt în pericol”, a mai spus Andreea Paul, enumerând InterAgro, ArcelorMittal şi Dacia Renault.
Ea a apreciat că „anunţurile premierului” legate de un nou sediu secundar al Romgaz şi Transgaz înseamnă şi „o bătălie mascată” din interiorul USL pentru regionalizare.
„PSD încearcă să reducă importanţa economică a Sibiului, care intră în concurenţă directă cu Braşovul în stabilirea capitalei regionale, Braşovul lui Niţă”, a a dăugat Paul.
Ea a mai spus că bâlbâiala şi scandalul din jurul acestui subiect al mutării sediilor Transgaz şi Romgaz pune în pericol listarea la Bursă a 15 procente din acţiunile Transgaz, arătând că vineri în tranzacţionarea la Bursă acţiunile Transgaz au pierdut 2,44 procente.
„Ajunge, domnul Ponta! Eşti premierul României, nu vedetă de televiziune! În consecinţă, PDL îi cere premierului Ponta demiterea miniştrilor-faliment-şi-insolvenţă: Niţă, Vosganian, Chiţoiu şi Voinea”, a spus Andreea Paul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi24, că trecerea Romgaz la Bucureşti este „o prostie” şi „o mare greşeală”, pentru că există o tradiţie ca această companie să aibă sediul şi infrastructura la Mediaş.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu există un consens în USL în privinţa mutării sediilor Romgaz şi Transgaz de la Mediaş la Bucureşti şi se va discuta acest lucru, dar că prin această operaţiune Mediaş nu pierde niciun loc de muncă şi nicio taxă locală.
Sediile companiilor Romgaz şi Transgaz vor rămâne la Mediaş, iar la Bucureşti vor funcţiona activităţile de strategie, relaţii instituţionale şi relaţii internaţionale, organizate în cadrul unor sedii secundare, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
„Aceste măsuri nu vor implica disponibilizări sau restructurări de personal la cele două companii, conducerile societăţilor funcţionând la sediile sociale. Măsurile concrete (atribuţii, competenţe şi structuri de personal) vor fi stabilite de către organele de conducere competente (AGA şi CA)”, se arăta în comunicat.