Practic, spun democrat-liberalii, majoritatea modificărilor aduse indirect la Legea Educaţiei prin amendamentele introduse la Ordonanţa numărul 92 ar trebui eliminate în Senat. Astfel, Camera superioară ar trebui să readucă clasa a IX-a în cadrul gimnaziului, să reintrosucă incompatibilităţile pentru funcţia de rector, şi să menţină evaluarea transdisciplinară.
„Senatul trebuie să restabilească incompatibilitatea dintre funcția de rector și cea de politician. România nu trebuie să mai facă legi pentru persoane. Ecaterina Andronescu trebuie să aleagă între a fi rector al Politehnicii sau senator USL și vicepreședinte al PSD. Politizarea va decredibiliza puternic sistemul superior de învățământ. Senatul trebuie să reintroducă conceptul de „educație continuă”pentru educatori și învățători”, se arată într-un comunicat al Ralucăi Turcan.
Potrivit vicepreşedintelui PDL, învăţământul bazat pe predarea şi evaluarea transdisciplinară ar trebui să fie o prioritate pentru Ministerul Educaţiei.
„Este nevoie ca toți copiii din România să aibă acces la cadre didactice permanent instruite pentru ca educația să fie la un nivel înalt. Senatul trebuie să readucă clasa a IX-a la școala gimnazială pentru a garanta accesul egal și corect al tuturor românilor la cele 10 clase obligatorii. PNL susținea în 2007 și 2010 exact același lucru. Senatul trebuie să reintroducă examenele transdisciplinare si, automat, învățarea transdisciplinară. Cei ieșiți de pe băncile școlii din România trebuie să opereze cu cunoștințe interconectate și nu să recite cunoștințe pe care nu știu cum să le folosească sau să le lege”, adaugă Raluca Turcan.