„Ministrul Educaţiei şi toţi predecesorii săi de la minister, de când guvernul Ponta a preluat puterea, distrug sistematic tot ce funcţionează în sistemul de învăţământ dau timpul inapoi, urmăresc deprofesionalizarea, cantitatea in locul calitatii. Aprofundează mediocritatea si lipsa de performanta! După ce finanţarea cercetării este deturnată din calcule politice, acum se vrea revenirea la sistemul în care fiecare universitate poate stabili drept criteriu de admitere notele din timpul liceului! Se revine astfel, la anormalitatea în care, un elev de la un liceu slab cotat, dar cu note mari, obţinute prin indulgenţa profesorilor, este considerat mai performant decât un elev care are „nenorocul” să aibă doar profesori exigenţi, la un liceu de elită”, a afirmat, marţi, Raluca Turcan.
Potrivit vicepreşedintelui PDL, sistemul universitar are nevoie de un criteriu universal valabil pentru toţi candidaţii, iar acesta ar trebui bazat pe examen de admitere, cu atât mai mult cu cât toate marile universităţi din lume au o astfel de formă de examinare.
„Există în ţara noastră multe licee performante, cu profesori valoroşi şi dedicaţi profesiei. În aceste licee, standardele sunt ridicate, iar obţinerea unor note mari se face cu efort din partea elevilor. Nu întâmplător aceste licee – la care elevii au medii mici pe percursul anilor – sunt liceele la care se iau note maxime la bacalaureat. În schimb, există şi licee la care, ani de-a rândul, nimeni nu a promovat examenul de bacalaureat şi în care elevii au totuşi medii mari. Cerem Ministerului Educaţiei Naţionale să lase universităţile, în cadrul autonomiei universitare, să decidă asupra procesului de admitere fie pe baza bacalaureatului, fie pe baza unui examen sau a unei alte forme de examinare a candidaţilor, fie pe baza unei combinaţii dintre cele două forme”, a adăugat Raluca Turcan.
MODIFICĂRI la ADMITERE LA FACULTATE în 2013. Vezi ce decizie a luat Ministerul Educaţiei