„Prin modificarea și completarea Programului de guvernare, în condiții neconstituționale, s-a ajuns la încălcarea principiului statului de drept prevăzut în art. 1 alin.(3) din Legea Fundamentală. Față de cele de mai sus, rugăm Onorata Curte Constituțională să constate că Hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în ședința lor comună este neconformă prevederilor art.1 alin.(3), art. 2 alin.(1), art.16, art.61 alin.(1) și ale art.102 alin.(1), art.103 și ale art.114 din Constituție, fiind astfel neconstituțională”, se arată în sesizarea prezentată miercuri, într-o conferință de presă, de liderul grupului deputaților PDL, Tinel Gheorghe.
Potrivit acestuia, parlamentarii democrat-liberali au depășit „un blocaj” la depunerea sesizării semnate de 37 de deputați PDL și 15 deputați neafiliați.
„S-a încercat amânarea depunerii acestei sesizări pentru a valida un guvern pe care noi îl considerăm ilegitim în momentul de față”, a afirmat Tinel Gheorghe.
El a spus că PDL a descoperit, la o analiză comparativă, modificări de fond ale programului de guvernare inițial, al USL.
„Prin acordul politic încheiat în 3 martie se modifică programul de guvernare al USL aprobat în decembrie 2012 de Parlament. Analiza noastră comparativă între cele 10 articole ale acordului și programul de guvernare scoate în evidență modificările de fond pe care noua struțo-cămilă UDMR-PSD-UNPR-PC încearcă să le folosească în argumentarea faptului că se consideră continuatorii de drept și de fapt ai vechiului program politic”, a declarat Gheorghe.
Modificările sesizate de PDL în acordul politic vizează „reorganizarea administrativ-teritorială, ținându-se cont de tradițiile, cultura și istoria diferitelor zone ale țării, adică se părăsește crearea unor regiuni administrativ-teritoriale doar pe criterii de tradiție și cultură”.
„Se invocă ‘istoria’ care a stat la baza unor organizări teritoriale favorabile minorității maghiare din România, poporul român fiind discriminat sute de ani, fiind considerat tolerat și încălcându-se astfel și prevederile art.16 alin.(1) din Constituție”, se mai apreciază în sesizare.
De asemenea, PDL atrage atenția că „în Acordul politic se reține necesitatea reprezentării proporționale a cetățenilor de etnie maghiară în diferitele instituții, structuri descentralizate și instituții la nivel județean și local, precum și a altor etnii altele decât cea maghiară în structurile administrației publice locale conduse de reprezentanții UDMR”.
„Textul este contrar și prevederilor art.16 alin.(1) din Constituție, în sensul că cetățenii români, indiferent de originea lor etnică, sunt egali în fața legii și a autorităților publice, neputându-se face nicio discriminare sau privilegiu vreunei persoane, chiar dacă aceasta face parte dintr-o minoritate națională. Discriminarea este și mai evidentă avându-se în vedere că o asemenea regulă nu se referă și la alte minorități, altele decât cele naționale, cum ar fi femeile, copiii etc. Acest text este complet diferit față de cel din Programul de guvernare”, se susține în sesizare.
Potrivit PDL, alte prevederi introduse în acord care schimbă programul de guvernare sunt cele referitoare la soluționarea problemei înființării liniei maghiare prin departamente separate la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, accelerarea procesului de restituire a imobilelor cultelor religioase și „îngrădirea conținutului prevederilor referitoare la reforma administrativă”.