Preşedintele PDL Covasna, Codruţ Opaiţ a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că oricine are dreptul democratic de a-şi exprima opiniile, inclusiv prin demonstraţii de stradă, însă, după părerea sa, aceste manifestaţii pentru autonomie nu fac decât să îndepărteze investitorii de aşa-zisul Ţinut secuiesc, adică de judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
„Judeţele Covasna şi Harghita stau foarte prost în ce priveşte nivelul de trai şi salariile. UDMR ar trebui să încerce să atragă investiţii în zonă pentru ridicarea nivelului de trai al localnicilor şi nu să facă mitinguri pentru autonomie. Unde sunt trâmbiţatele platforme industriale din jurul municipiului Sfântu Gheorghe? (…) Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi predictibilitate, nici un om de afaceri nu va investi într-o zonă în care nu se ştie ce se va întâmpla, într-o zonă de potenţial conflict”, a declarat Codruţ Opaiţ.
În opinia sa, ideea vehiculată de UDMR că autonomia va aduce prosperitatea mult dorită de oameni nu are o „susţinere argumentată economic”, pentru dezvoltare şi pentru creşterea nivelului de trai fiind nevoie de „soluţii reale, nu virtuale”.
Referindu-se la marşul pentru autonomie pe care liderii comunităţii maghiare vor să îl organizeze pe data de 27 octombrie a.c în judeţul Covasna, Opaiţ a opinat că acesta are şi o „importantă componentă electorală”. El şi-a exprimat speranţa că nu vor apărea contramanifestaţii, iar lucrurile nu vor degenera într-un conflict între români şi maghiari.
Mitingul pentru autonomia Ţinutului secuiesc este organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), un ONG neînregistrat juridic ce militează pentru autonomia teritorială a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, căruia i s-au raliat bisericile istorice maghiare, mai multe ONG-uri, precum şi toate formaţiunile politice maghiare, respectiv UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. Manifestanţii intenţionează să formeze un lanţ viu de-a lungul DN 11, începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău, pe o lungime de 54 de kilometri.
Organizatorii precizează că protestul este îndreptat şi împotriva proiectului de reorganizare administrativă a României şi estimează participarea a circa 150.000 de maghiari din ţară şi străinătate.