Colegiul Director de vineri va pregăti Consiliul Naţional de Coordonare de sâmbătă, acesta urmând să stabilească data Convenţiei Naţionale extraordinare a partidului unde va fi aleasă noua conducere, data propusă fiind 23 martie.
La cele două reuniuni se va discuta despre modificarea Statutului şi despre adoptarea a patru rezoluţii referitoare la revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială, la Codul electoral şi la parcursul european al României în exerciţiul financiar.
Una dintre modificările statutului pe care Vasile Blaga a propus-o este ca foştii preşedinţi ai partidului să facă parte din Biroul Permanent Naţional.
Mai mulţi democrat-liberali au făcut propuneri de modificare a Statutului, cum este europarlamentarul Cristian Preda, care a anunţat că va propune o formulă de triumvirat pentru conducerea partidului, cu trei copreşedinţi, secondaţi de şapte vicepreşedinţi, dar soluţiile vor fi tranşate în cele două şedinţe ale forurilor de conducere.
La şedinţa Colegiului Director al PDL a fost invitată şi Elena Udrea, deşi aceasta nu face parte din acest for de conducere. Blaga a invitat-o, conform declaraţiilor sale, pentru ca aceasta să audă de la liderii din teritoriu că se fac presiuni în numele ei.
Discuţiile din Colegiul Director şi din Consiliul Naţional deCoordonare au loc pe fondul atacurilor făcute publice de către preşedintele Traian Băsescu la adresa actualului preşedinte al partidului Vasile Blaga.
Atacurile au fost şi de o parte şi de alta, fie în emisiuni televizate, fie pe Faceboock.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că Elena Udrea poate avea profil de lider al PDL şi că PDL seamănă acum în interior cu FSN şi a criticat conducerea actuală şi pe liderul Vasile Blaga pentru îndepărtarea echipei lui Emil Boc din fruntea partidului după alegerile locale din iunie 2012 şi pentru rezultatele proaste la parlamentare.
Vasile Blaga i-a replicat preşedintelui Traian Băsescu: „Partidul ăsta cu conducerea asta este cel care a salvat democraţia în România în vară şi inclusiv pe domnia sa” şi i-a transmis că 22 de milioane de români ştiu că acesta o susţine pe Udrea în fruntea PDL.
Şi alţi lideri ai PDL au ţinut să răspundă acuzaţiilor şefului statului, fie afirmând că acesta ar trebui să dea mai multe detalii, fie arătându-se deranjaţi de intervenţia lui Traian Băsescu.
Au existat şi lideri PDL care i-au dat dreptate preşedintelui Traian Băsescu, dar puţini s-au declarat de partea unei tabere sau alteia.
Fostul preşedinte al PDL Emil Boc şi-a exprimat speranţa ca dezbaterea internă care va urma în PDL după depunerea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte să fie fairplay, pentru a nu se transforma partidul, după Convenţia Naţională, într-unul care creează „fracţiuni şi tranşee”.
Băsescu a spus despre Blaga: „O, săracul„, iar Blaga a răspuns: „Eu respect sentimentele domnului preşedinte, îi spun în acelaşi timp că e mult mai uşor să distrugi decât să construieşti, iar dânsul ştie asta foarte bine„.
După aceste schimburi de replici, liderul PDL a anunţat că niciodată nu îl va ataca pe preşedintele Traian Băsescu, pornind de la ideea că acesta a contribuit mult la renaşterea PDL, aducând partidul de la 7,2% în 2001 până la dublu în 2004 şi BPN a adoptat un apel ca membrii partidului sa nu-şi spele rufele în public.
Ca urmare,Traian Băsescu a scris pe Facebook că între el şi conducerea PDL nu a existat niciun fel de dialog după alegerile din decembrie 2012 şi nici nu poate exista un dialog cât timp conducerea formaţiunii va fi asigurată de actuala echipă de politicieni şi că intervenţia sa este legitimă pentru că şi el şi PDL au acelaşi electorat.
Replicile au fost şi între Elena Udrea şi Vasile Blaga, Udrea spunând că în formaţiune nu mai există, în prezent, „comunicare între vârful partidului şi baza lui”, iar conducerii PDL îi este frică, din ce în ce mai mult, să stea în faţa oamenilor.
Udrea a arătat, pe Facebook, şi că 22 de milioane de români ştiu că Blaga este susţinut de Dan Voiculescu şi USL, iar întrebarea este de ce. Blaga a răspuns că afirmaţia acesteia este incorectă şi că Udrea ştie mai bine ce este în USL pentru că a fost şi în PSD şi în PNL.
Disputele au fost caracterizate de secretarul executiv al PDL Theodor Paleologu prin expresia moldovenească: „Se bat calicii pe ceaunul gol”, dar fiecare tabără încearcă să obţină susţinerea din partea a cât mai multe organizaţii ale partidului.