‘În reuniunea Biroului Permanent de astăzi (luni – n.r.) am discutat un subiect care nouă ni se pare extrem de important şi cu consecinţe extrem de importante, dar şi grave pentru România prin modul în care este abordat. Este vorba de acordul de parteneriat cu Comisia Europeană. (…) Conform noilor regulamente pentru politica de coeziune, există un acord de parteneriat care trebuie elaborat şi încheiat cu Comisia Europeană. Acest acord se referă la absolut toate fondurile europene, inclusiv fondul de dezvoltare rurală şi plăţile directe. Este vorba de peste 39 de miliarde de euro în acest acord.(….) Comisia trimite periodic un document cadru pentru elaborarea acordului care ţine cont de negocierile între Parlament şi Comisie pe toate regulamentele şi în special pe regulamentul comun pentru toate fondurile. Ultimul astfel de document cadru a fost trimis la sfârşitul lui aprilie. Documentul trimis de Guvernul Ponta este datat 31 mai. Din informaţiile pe care eu le am de la Comisie, acest document este în continuare imatur, aşa cum a fost caracterizat la prima încercare în februarie’, a declarat vicepreşedintele PDL la o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
Marinescu a explicat că, procedural, numai după încheierea acordului se pot elabora programele operaţionale sectoriale şi se poate da drumul la ‘bucătăria’ de accesare a fondurilor europene care, să ţineţi minte, poate să înceapă de 1 ianuarie 2014′.
‘După părerea mea, nu este posibil să înceapă în situaţia în care se află acest acord în acest moment şi cred că ar trebui să vină alt Guvern să facă ceea ce acest Guvern Ponta nu a fost în stare să facă. Este o situaţie foarte periculoasă pentru fondurile europene 2014 care ar putea contribui foarte mult la trecerea peste criză, la creşterea economică, la crearea de locuri de muncă, mai ales, lucruri care ne interesează foarte mult. Această propunere a Guvernului nu se bazează pe niciun fel de strategie elaborată, aşa cum ar fi trebuit, în agenţiile de dezvoltare regională din toată ţara. (…) Acest document este complet imatur, nu are niciun fel de bază, nu ţine cont de Strategia 2020 (Strategia Europa 2020 – n.r.).(…) Deci, după părerea mea, chiar cu eforturi, nu cred că vom putea fi în situaţia de a accesa fonduri de la 1 ianuarie 2014. Vom începe, probabil, tocmai din 2015 să accesăm fonduri.(…) Deci, după părerea mea, acest Guvern trebuie să-şi dea demisia, trebuie să plece, pentru că banii europeni pe 2014-2020 sunt un subiect foarte important pentru România în următoarea perioadă. (…) Nu există niciun fel de colaborare între miniştri. Se vede clar că nu s-a făcut o coordonare a acestui document, nici de către ministrul Teodorovici, nici de către primul-ministru Ponta’, a declarat Marian Jean Marinescu.
Întrebat dacă are cunoştinţă de existenţa unui termen limită pentru parafarea acordului de parteneriat între România şi Comisia Europeană, vicepreşedintele PDL a declarat că ‘termenul limită este un termen de bun-simţ’.
‘Noi vrem să încercăm, nu, aceasta a fost şi promisiunea acestui Guvern, să începem să accesăm banii europeni de la 1 ianuarie 2014. După părerea mea, acest acord ar trebui finalizat cât mai repede, astfel încât să fie puse pe masă programele operaţionale sectoriale, aceleaşi sau poate altele. Să vedem şi noi o viziune, avem aceleaşi programe, inventăm altele, mergem în alte direcţii, astfel încât la 1 ianuarie 2014 să puteţi depune un proiect pentru a accesa banii europeni’, a mai declarat Marian Jean Marinescu.