De asemenea, membrii comisiilor i-au validat pentru funcţiile de comisari ai CNVM pe Dorina Mihăilescu, din partea PSD, pe deputatul Gheorghe Albu şi pe Stefania Ferencz – director de cabinet al lui Emil Boc în perioada mandatului său de premier, din partea PDL.
Mandatele membrilor actualei conduceri a CNVM expiră în toamna acestui an.
Pentru Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), comisiile au decis să-i prelungească mandatul lui Biro Albin, din partea UDMR.
Audierile în comisii s-au desfăşurat cu uşile închise.
„Noul mandat intră în vigoare odată cu expirarea actualului mandat al preşedintelui CNVM. Deci, în acest moment CNVM are un preşedinte care este încă în exercitarea mandatului şi ar fi prematur să vorbesc despre priorităţile mele în calitate de viitor preţedinte al CNVM. Există un mandat în vigoare şi nu voi face declaraţii până când acest mandat nu va expira în mor legal”, a declarat, după audieri, Carmen Negoiţă, după ce a fost întrebată care vor fi priorităţile mandatului său, de preşedinte al CNVM. Votul final pentru aceste nominalizări va fi dat marţi, în plenul comun al Camerelor.
Votul acordat pentru candidatura Anei Maria Pătru a fost dat în unanimitate.
Senatorul social-democrat Toni Greblă a fost singurul care i-a adresat o întrebare candidatei, acesta dorind să ştie ce s-a întâmplat cu dosarele constitutite de autorităţi după ce Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat nereguli la ultimele alegeri generale.
Ana Maria Pătru a răspuns că Autoritatea Electorală Permanentă doar a constatat cazuri de vot multiplu, neavând competenţe să aplice sancţiuni sau să ia măsuri.
„Noi avem la dispoziţie un soft şi cu ajutorul lui am constatat cazuri de vot multiplu, pe care le-am înaintat organelor abilitate”, a explicat Ana Maria Pătru, susţinută de unii parlamentari atunci când a afirmat că instituţia nu are competenţa să se intereseze de modul în care sesizările au fost soluţionate.
Deşi a criticat lipsa de „curiozitate” a actualului vicepreşedinte al AEP în legătură cu modul în care au fost soluţionate respectivele dosare, senatorul Toni Greblă a votat şi el în favoarea referatului pozitiv din partea comisiilor juridice.
La finalul şedinţei, care a durat foarte puţin, Ana Maria Pătru a refuzat să facă declaraţii presei, promiţând jurnaliştilor că va discuta cu ei după votul din plen programat pentru ziua de marţi.
Înainte de închiderea şedinţei, Ana Maria Pătru i-a promis senatorului social-democrat că se va interesa de datele pe care i le-a cerut acesta şi îi va pune la dispoziţie până la votul din plen o situaţie a dosarelor.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit că luni după-amiază vor avea loc audierile candidaţilor pentru posturile de conducere în şapte instituţii, care urmează să fie validaţi în şedinţa plenului reunit de marţi, de la ora 15.00.
Copreşedintele USL Crin Antonescu a anunţat, luni, că doar PSD îşi va desemna candidaţi pentru instituţiile aflate în subordinea Parlamentului, în timp ce PNL şi PC nu vor face propuneri în acest sens.
Parlamentarii celor trei formaţiuni nu participă la audierile în comisii şi nici la votul în plen.