„Toţi colegii mei au fost de acord, citind hotărârea CC, că preşedintele nu a încălcat Constituţia. Vom merge în sală şi vom vota împotriva suspendării. Au fost stabiliţi şi cei care vor lua cuvântul şi pe procedură şi pe fond, vom merge în sală şi vom vota împotriva suspendării”, a spus Blaga.
Întrebat dacă a reluat discuţiile cu foştii parteneri de coaliţie pentru a bloca votarea suspendării şefului statului, Blaga a afirmat că a discutat deja cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, dar şi cu liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.
„Am discutat cu domnul Kelemen Hunor şi acesta era punctul lor de vedere. Am discutat şi cu domnul Oprea şi dânsul şi-a reiterat ferm poziţia de a nu vota suspendarea preşedintelui. În continuare am văzut şi opinia domnului Pambuccian. Lucrurile sunt împărţite în grupul minorităţilor”, a mai spus Blaga.
El a adăugat că nu vrea să facă niciun calcul cu privire la rezultatul votului parlamentarilor legat de suspendarea preşedintelui.
Fostul lider al PDL Emil Boc consideră şi el că avizul Curţii Constituţionale dat vineri privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este unul negativ, în care acuzaţiile USL la adresa şefului statului sunt respinse.
„Curtea Constituţională respinge, practic, acuzaţiile USL la adresa preşedintelui. Curtea nu consacră şi nu spune că preşedintele a încălcat Constituţia conform art. 95 şi, în consecinţă, dă un aviz negativ propunerii de suspendare, fără să fie menţionat explicit acest lucru. Avizul negativ rezultă din interpretarea şi citirea tuturor celor şapte răspunsuri la cele şapte acuzaţii ale USL. Interpretarea lor ne conduce la concluzia că preşedintele nu a încălcat Constituţia în sensul art. 95 şi, ca atare, nu există din punct de vedere constituţional argumente constituţionale şi juridice pentru a se proceda la suspendarea din funcţie”, a spus Boc, citat de Mediafax.
„Este clar că preşedintele nu are de ce să fie suspendat, nu există încălcarea Constituţiei, aşa cum prevede Constituţia, pentru a fi considerat motiv de suspendare. Deci avem un aviz care dacă va fi respectat de Parlament, atunci nu are nimeni de ce să voteze suspendarea preşedintelui. Aici este foarte clar, nu există niciun dubiu”, a declarat, la rândul său, Elena Udrea.
Curtea Constituţională a constatat, vineri, printre altele, că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului,precum şi între stat şi societate, avizul Curţii să fie transmis Parlamentului.
Curtea Constituţională apreciază, de asemenea, că faptul că preşedintele, prin comportamentul său politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului.