Preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghinea, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, o adresă „confidenţială” remisă de preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, către cabinetul premierului Victor Ponta, în luna februarie, în care se arăta că firmele care au concesionat perimetre petroliere în vestul României, inclusiv în perimetrul EX-3 Băile Felix, vor să „exploreze-exploateze” gazele neconvenţionale. „Preşedintele ANRM umblă cu cioara vopsită!”, a spus senatorul Gavrilă Ghilea.
Potrivit acestuia, adresa şefului ANRM este o informare despre situaţia perimetrului EX-3 Băile Felix, pentru care agenţia a încheiat un acord petrolier de explorare-dezvoltare-exploatare în 2010, dar care în februarie 2013 încă nu primise avizul Guvernului, acesta fiind dat la jumătatea lunii noiembrie şi determinând nemulţumirea bihorenilor, care se tem că staţiunea va fi pusă în pericol prin tehnologiile de lucru bazate pe metoda fracturării hidraulice.
În documentul prezentat joi de Ghilea, şeful ANRM arăta că în perimetrul EX-3 Băile Felix va fi săpată „o sondă la adâncimea de 1.800 de metri (care prevede şi inventarierea gazelor neconvenţionale)”, adăugând că, pentru aceasta, titularul acordului, compania canadiană East West Petroleum Corp., va trebui să obţină un certificat de urbanism şi o autorizaţie.
„În acest mod, administraţiile publice locale şi judeţene vor fi informate în mod prealabil de intenţia titularului de a demara forajul sondei şi vor analiza potrivit competenţelor legale oportunitatea acordării avizelor şi aprobărilor necesare”, se mai arată în document.
În adresă, şeful ANRM a mai specificat că toate acordurile petroliere încheiate de agenţie, inclusiv cele din Bihor, vizează exploatarea gazelor de şist.
„În acest moment, acest acord EX-3 Băile Felix, ca şi acordurile EX-5 Adea, EX-7 Periam Curtici, EX-1 Voivozi şi EX-8 Biled, se află în faza de obţinere a avizelor necesare promovării lor prin hotărâre de guvern, toate specificând dorinţa de a explora gazele neconvenţionale”, scria Gheorghe Duţu.
Pe lângă perimetrele descrise în această adresă, în Bihor au mai fost concesionate încă alte două perimetre: EX-2 Tria şi EX-4 Tulca, pentru care Guvernul şi-a dat avizul în decembrie 2012.
În finalul adresei, preşedintele ANRM mai arăta că instituţia pe care o conduce a obţinut fonduri europene pentru o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la gazele de şist, care se va desfăşura însă doar în zonele Bârlad şi Dobrogea, adică acolo unde autorităţile au recunoscut de la bun început că se doreşte exploatarea gazelor de şist.
Senatorul Gavrilă Ghilea a declarat că după ce a intrat în posesia adresei trimise de preşedintele ANRM premierului i-a cerut lui Gheorghe Duţu, în plenul Senatului, să precizeze „când a spus adevărul şi când a omis să o facă, în privinţa explorării-dezvoltării-exploatării gazelor de şist în perimetrul Băile Felix: în informarea adresată în luna februarie primului-ministru sau în mesajele transmise ulterior Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bihor cu privire la dezinteresul investitorilor pentru aceste resurse?”.
Senatorul PDL a mai spus că, indiferent de răspuns, preşedintele ANRM trebuie să-şi prezinte demisia.
În luna noiembrie, atât ministrul Mediului, Rovana Plumb, cât şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, au dat asigurări public că în perimetrul Băile Felix nu vor fi făcute foraje pentru exploatarea gazelor de şist.