PDL impută premierului Ponta şi miniştrilor Radu Stroe şi Titus Colăţean faptul că au refutzat să corecteze deficienţele legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi ştiau că există cancelarii europene care condiţionează aderarea la Schengen de progresele în MCV.
„Prin refuzul de a corecta deficiențele semnalate de raportul MCV, USL a demonstrat fără echivoc că între Schengen și controlul justiției, USL a ales controlul justiției. România plătește acum pentru un an de politică anti-europeană și anti-națională dusă de USL„, se arată într-o declaraţie de presă semnată de către Vasile Blaga.
„Cerem Guvernului Ponta să își asume răspunderea pentru ratarea în 2013 a obiectivului Schengen și să spună clar românilor dacă aderarea la Schengen mai este un obiectiv pentru USL sau nu. Cerem Guvernului USL să repună integrarea în Schengen în vârful listei de obiective prioritare naționale. Nu în ultimul rând, cerem guvernului Ponta să spună clar românilor care este drumul pe care va merge România în perioada următoare. Am parcurs numai o treime din drumul spre Europa. Semnalele transmise la nivel național și european arată că Guvernul de la București a luat deja decizia de a întoarce România din drum”, afirmă liderul democrat-liberalilor.
Blaga acuză puterea de faptul că foloseşte o retorică naţionalistă şi anti-europeană pentru a acoperi eşecul de proporţii al refuzului admiterii în Schengen. „Guvernul USL spune că România nu mai vrea să fie parte a unui proces Schengen necredibil. Adevărul este că la nivel european necredibilă este voința politică a majorității USL de a alinia România la rigorile democratice și ale statului de drept cerute de Uniunea Europeană și de a realiza integrarea totală a României în UE”, susţine preşedintele PDL.
Pedeliştii susţin că aderarea la Schengen trebuie să rămână un obiectiv crucial pentru ţara noastră, mai ales căacest lucru ar proba atitudinea pro-europeană a autorităţilor de la Bucureşti. „România a cheltuit 1,3 miliarde de euro din fonduri publice, naționale și europene, pentru a îndeplini criteriile tehnice pentru Schengen. Lejeritatea cu care premierul Ponta și Guvernul său dau cu piciorul acestui obiectiv este profund anti-economică și anti-națională. Aderarea la Schengen are legătură cu integrarea deplină a României în UE, cu timpul petrecut de români în vămi, cu reducerea cheltuielilor naționale cu securitatea granițelor și, mai ales, cu reducerea costurilor de export ale companiilor românești în contextul în care 70 la sută din exporturile României merg spre UE, prin porturi și prin punctele de graniță terestre”, argumentează Blaga.