„PDL refuză să gireze încălcarea suveranităţii poporului şi a statului de drept de către majoritatea USL. Printr-o decizie majoritară a Biroului Permanent de astăzi (luni -n.r.), PDL a decis părăsirea discuţiilor din Comisia de revizuire a Constituţiei şi refuzul în viitor de a participa la dezbaterile din plenul Parlamentului pe tema revizuirii Constituţiei. USL, prin modul în care încearcă revizuirea Constituţiei, încalcă suveranitatea poporului, refuzând să pună în aplicare rezultatul referendumului din 2009”, a declarat vicepreşedintele democrat-liberal Alin Tişe, luni, la finalul BPN al partidului.
El a subliniat că, potrivit prevederilor constituţionale, suveranitatea poporului se exercită şi prin referendum şi faptul că USL refuză să pună în aplicare rezultatul scrutinului din 2009 înseamnă că „încalcă articolul 2 din Constituţie şi statul de drept”.
„PDL nu va gira o Constituţie care aparţine USL, nu va gira o Constituţie care încalcă statul de drept, ci PDL va apăra întotdeauna o Constituţie care va fi a poporului”, a adăugat Tişe.
Vicepreşedintele democrat-liberal a anunţat în context că PDL va desfăşura la nivelul ţării, cu implicarea membrilor din organizaţiile democrat-liberale judeţene, acţiuni de protest în stradă faţă de modul cum se desfăşoară procesul de revizuire a Constituţiei.
„Vom participa la acţiuni în stradă prin care vom informa cetăţenii cu privire la încălcarea statului de drept de către majoritatea USL care a transformat Parlamentul României în Marea Adunare Naţională. Vom avea acţiuni atât în Parlament, prin parlamentarii noştri care vor participa în mod direct, dar vom avea acţiuni în toate judeţele României cu implicarea organizaţiilor noastre judeţene. Calendarul acţiunilor noastre va fi adus la cunoştinţa dvs. în scurt timp”, a afirmat Alin Tişe.
Liderii USL au convenit să amâne votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constituţie pentru începutul lunii septembrie, în condiţiile în care avizul Curţii Constituţionale ar putea veni după încheierea actualei sesiuni parlamentare, au declarat pentru Mediafax surse din USL.
Liderii USL au analizat, luni, calendarul în care ar putea fi votat proiectul de revizuire în plenul Senatului (prima Cameră sesizată), în condiţiile în care înainte de acest moment documentul trebuie să fie analizat de Consiliul Legislativ şi Curtea Constituţională.
Surse din USL au relatat că proiectul de revizuire ar urma să fie finalizat până miercuri în Comisia de revizuire a Constituţiei, urmând să fie transmis Consiliului Legislativ. Apoi, procedura parlamentară prevede că documentul, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curţii Constituţionale spre analiză. Potrivit legii, CC are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.
Conform estimărilor liderilor USL, în situaţia în care judecătorii acordă un termen maximal, votul din plenul Senatului ar urma să fie amânat pentru luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, au declarat surse din USL.
De asemenea, liderii USL sunt sceptici cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare în situaţia în care avizul Curţii Constituţionale va fi emis la mai multe zile după încheierea actualei sesiuni ordinare.
Iniţial, liderii USL preconizau că în octombrie ar fi putut avea loc referendumul pentru validarea Constituţiei.