PDL a vrut să depună o moţiune de cenzură pe această temă, însă nu a reuşit să strângă semnăturile necesare.
„Numărul de semnături pe care trebuie să le avem pentru a iniţia o astfel de moţiune n-am putut să-l obţinem. Poziţia iniţială a UDMR a fost de a discuta, după care au spus că nu semnează, iar din parlamentarii de la putere, cu toate declaraţiile, de multe ori televizate (…), spuneau că nu sunt de acord cu descentralizarea. Atunci când am trecut pe concret, n-am reuşit să convingem vreun coleg, motiv pentru care moţiunea de cenzură se transformă în moţiune simplă pe care Camera Deputaţilor şi parlamentarii grupurilor PDL şi PP-DD o vor depune în prima şedinţă de plen, probabil joi”, a afirmat Mircea Toader.
El a mai precizat că urmează ca PDL să conteste legea descentralizării la Curtea Constituţională.
Democrat-liberalul a subliniat că formaţiunea sa susţine în continuare „nevoia categorică de dezbatere’ pe acest proiect al descentralizării, „nevoia de intervenţie a grupurilor parlamentare şi a parlamentarilor PDL”.
„Considerăm că o dezbatere în Parlament a acestei foarte importante legi este absolut obligatorie şi acesta este motivul pentru care am transformat moţiunea noastră de cenzură în moţiune simplă, elementul cel mai important fiind partea de dezbatere”, a mai spus Toader.
La rândul său, senatorul democrat-liberal Cristian Rădulescu a subliniat că proiectul de descentralizare este „plin de greşeli”, inclusiv de natură constituţională, menţionând că aplicarea lui va duce la „dezordine” în administraţia locală şi nu va servi ‘interesul cetăţeanului’.
„Momentul în care un guvern îşi asumă răspunderea este un moment important şi care nu poate rămâne fără replică. Dacă nu se depune o moţiune de cenzură, se consideră că toată lumea a fost de acord cu proiectul respectiv. Atunci, noi am iniţiat-o (moţiunea – n.r.) pentru a se separa apele şi a se şti cine este pentru acest proiect şi cine este într-adevăr în Opoziţie şi critică acest proiect”, a adăugat Rădulescu.
Mircea Toader a criticat anumite prevederi, cum ar fi aceea că vor fi trecute la nivelul consiliilor judeţene bălţile şi iazurile de peşti. Pe de altă parte, Toader a menţionat că în cadrul întâlnirii avute, la nivelul grupului PDL, cu vicepremierul Liviu Dragnea pe această temă, democrat-liberalii au ridicat câteva probleme, iar de unele dintre ele s-a ţinut cont, cum ar fi transferul porturilor fluviale la administraţiile locale, considerat de PDL drept ‘o aberaţie’.
„Scopul acestei legi a deconcentratelor care se duc spre administraţiile locale este pentru a pregăti alegerile europarlamentare şi viitoare prezidenţiale, ca toate pârghiile administrative şi politice să fie la nivelul preşedinţilor de CJ, care ştiţi foarte bine că au o puternică influenţă politică, ca să nu mai spun că la ora actuală Guvernul Ponta este condus practic de aceşti bine-cunoscuţi baroni judeţeni, atât de la PSD, care sunt mai mulţi, cât şi de la PNL. Acesta este şi motivul pentru care noi depunem această moţiune simplă”, a adăugat Toader.
Despre contestarea proiectului descentralizării la CCR, Rădulescu a spus că o contestaţie ar putea fi depusă sâmbătă.
„Noi am făcut o sesizare la CCR, care va fi depusă în cursul zilei de mâine, după ce expiră termenul şi legea este considerată adoptată, sesizare care are considerente de fond şi de procedură”, a explicat Rădulescu.
În privinţa considerentelor de procedură, Rădulescu a amintit de decizia CCR din 2010 cu privire la asumarea răspunderii de către Guvernul Boc asupra legii educaţiei, în care se menţionează că la o astfel de posibilitate de legiferare trebuie să se ajungă in extremis, în cazul în care alte modalităţi nu sunt posibile.