Pe ce dă banii primăria din Mioveni. Clopote de 217.000 de euro, gravate cu numele edilului

Primăria din Mioveni a cumpărat cinci clopote pentru catedrala sf. Petru şi Pavel din localitate cu suma de 217.000 de euro. Clopotele sunt plătite de către contribuabili, dar pe ele va fi inscripţionat numele primarului, scriu jurnaliştii de la HotNews.
Filip Stan
05 feb. 2013, 09:16
Pe ce dă banii primăria din Mioveni. Clopote de 217.000 de euro, gravate cu numele edilului

Primăria a alocat 217.000 de euro, adică 1,32% din bugetul pe 2012 al municipalităţii pentru un ansamblu de cinci clopote şi un ceas analogic pentru catedrala sf. Petru şi Pavel din Mioveni, deşi catedrala este proprietatea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

„În primul rând pentru că suntem  o comunitate ortodoxă. În al doilea rând, pentru că legea ne dă voie şi am ajutat foarte mult unica catedrală care este în Mioveni şi în zona Mioveni. Şi în al treilea rând, era o necesitate„, a primarul din Mioveni, Ion Georgescu, ce susţine că Arhiepiscopia nu avea bani pentru clopote.

Clopotele vor fi în proprietatea primăriei, dar prin administrarea lor. Clopotele vor rămâne proprietatea locuitorilor oraşului Mioveni. Nu facem donaţii. Investiţia este a comunităţii şi va fi a lor. Nu facem acte de caritate pentru Patriarhie. Noi facem un lucru benefic pentru localitatea noastră. Mâine, poimâine, cine ştie, Patriarhia le vede frumoase, le vede interesante şi le ia„, susţine primarul. Georgescu susţine că preoţii de la catedrală de-abia au bani să plătească gazul sau curentul electric.

Totodată, impresionatele clopote – cel mai mare are 3 tone, cel mai mic 560 kg – vor avea şi o utilizare mai arhaică, anume vor semnaliza felurite primejdii care ameninţă enoriaşii din Mioveni. „Clopotele nu le-am văzut neapărat pentru Biserică. Noi le-am văzut şi în caz de calamităţi naturale. La ţară, la oraş… Se trage clopotul în caz de alarmă (…) Noi suntem o zonă mai vulnerabilă. Avem aici şi Institutul de Cercetări Nucleare şi Fabrica de agenţi nucleari. Suntem o zonă mai aparte. Am prins mai mulţi iepuri dintr-un foc. Şi catedrala care avea nevoie de un clopot şi situaţiile de urgenţă în cazul în care ar fi o calamitate. La noi au fost inundaţii, au fost probleme”, a mai declarat edilul din Mioveni.

Ca semn al recunoştinţei bisericii, numele lui Georgescu va fi gravat în bronzul clopotelor care vor avea decoraţiuni pe exterior, frize în stil bizantin, icoane în formă ovală, iar pe partea exterioară vor avea inscripţionat următorul text: „Făuritu-s-a acest clopot cu binecuvântarea Arhiepiscopului Calinic al Argeşului şi Muscelului pentru Catedrala Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din oraşul Mioveni, cu cheltuiala Primăriei şi a Consiliului Local Mioveni, condusă de Primar Ion Georgescu”.

Pe 1 iulie 2012, aproximativ 15.000 de credincioşi s-au adunat la Mioveni la slujba de sfinţire a celei mai mari catedrale din sudul ţării, Catedrala cu hramul Sfinţilor Petru şi Pavel. Jandarmii au făcut cu greu faţă mulţimii care se îmbulzea şi voia să intre în biserică.

Ca de multe ori la sfinţirea unei biserici, oamenii uită de credinţă şi de iubirea de aproape şi se calcă efectiv în picioare. Aşa s-a întâmplat şi la sfinţirea Catedralei Sfinţii Petru şi Pavel din Mioveni. Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat în faţa Catedralei, aşteptând să poată intra în altar, însă, foarte probabil şi din cauza căldurii, resursele de răbdare s-au terminat rapid. Oamenii au început să se împingă între ei şi să se certe, iar până la urmă toată furia s-a îndreptat către jandarmii care încercau să ţină situaţia sub control.

Mai multe persoane au avut nevoie de asistenţă medicală din partea echipajelor de pe ambulanţele aflate în zonă, între acestea şi o femeie gravidă în opt luni.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...