Nancy Chabot, de la Laboratorul de Fizică Aplicată din cadrul Universităţii Johns Hopkins, spune că această descoperire este „o veste care va bucura multă lume”, deoarece puţini savanţi îşi imaginau că pe Mercur ar putea exista gheaţă, scrie descopera.ro.
Citeşte şi Fenomene ASTRONOMICE deosebit de rare în această săptămână
Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar şi se află la doar 57.936.384 de kilometri distanţă de Soare. De aceea, temperatura pe suprafaţa acestei planete ajunge chiar şi la peste 400 de grade Celsius.
Cu toate acestea, în zona polului nord există cratere adânci, umbrite permanent, unde există gheaţă, după cum au observat acum cercetătorii.
Descoperirea confirmă dovezi anterioare indirecte, care sugereau prezenţa apei îngheţate pe Mercur. Cu un telescop puternic putea fi observat un grad mare de reflectivitate în zona polului nord, iar spectometrul sondei Messenger a detectat prezenţa unor atomi de hidrogen în această regiune.
Citeşte şi Pe Terra va apărea un nou continent. Cercetătorii au făcut dezvăluirea în premieră
Deocamdată oamenii de ştiinţă nu înţeleg cum a ajuns acolo această gheaţă. Este posibil să fi ieşit din crusta planetei sau să fi fost adusă de comete.
Nancy Chabot crede că a fost vorba de mai multe comete, care s-au prăbuşit pe Mercur în decursurul a miliarde de ani. Cantitatea de gheaţă descoperită până acum este echivalentă cu apa din Lacul Ontario.