Marile companii care extrag gaze naturale, petrol şi minereuri vor trebui să facă publice detaliile tuturor plăţilor lor către guverne pentru fiecare proiect la care participă, potrivit legislativului comunitar.
Toate sumele mai mari de 100.000 de euro care vor fi plătite autorităţilor regionale, naţionale sau federale vor trebui să fie detaliate, proiect cu proiect, inclusiv dividende, bonificaţii, onorarii.
Noua normativă afectează numai marile companii, nu şi IMM-urile, şi include o clauză pentru a se evita ca întreprinderile să divizeze plăţile în mod artificial în altele mai mici pentru a evita publicarea lor.
Europarlamentarii au subliniat importanţa eliminării din propunere a aşa-numitului „veto al tiranului”, clauză care scutea întreprinderile de obligaţia de a informa despre plăţi în ţările în care legislaţia penală interzice astfel de dezvăluiri.
Parlamentul European i-a cerut Comisiei Europene să examineze posibilitatea extinderii acestei normative la alte sectoare în primii trei ani după intrarea ei în vigoare.
Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, şi-a exprimat satisfacţia pentru sprijinul europarlamentarilor faţă de propunere, apreciind că aceasta „va ajuta în lupta împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei„.
Acum trebuie să se meargă mai departe şi să se ia măsuri pentru o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte fiscalitatea tuturor marilor întreprinderi şi grupuri, „precum impozitele pe care le plătesc, în ce cantitate şi cui anume”, a adăugat Barnier.
Organizaţiile neguvernamentale au salutat votul, un „pas înainte crucial în lupta împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei”, potrivit Oxfam.